Сляпа ли е любовта? Грешките, които не бива да допускате във връзката

Сляпа ли е любовта? Грешките, които не бива да допускате във връзката

Когато сте прясно влюбени, розовите очила често ви пречат да видите отрицателните черти на партньора си. При това правите всичко, за да го ощастливите. В това няма нищо лошо, стига да почива на взаимност. Но ако все пак сте попаднали на грешния човек, може да се стигне дотам да се жертвате за него, без да получите нищо в замяна. Правите неща, които никога досега не сте правили. Най-лошото е, че той (тя) дори не го оценява. Напротив: използва вашата влюбеност. Обвързва любовта си с условия и ако не ги изпълните, ви я отказва. Това няма нищо общо с истинската любов, а е вид психически тормоз.  

Никога не бива да допускате следните 7 грешки с партньора си:

1. Да се унижавате

Ден след ден слушате само за неговите (нейните) грижи и тревоги и се опитвате да му (й) помогнете, доколкото можете, докато собствените ви проблеми са му (й) напълно безразлични. Когато спорите, той (тя) винаги има право. Вашето мнение или аргументи нямат никакво значение и постоянно се игнорират. Дори когато е очевидно, че вината не е ваша, а на партньора, той (тя) майсторски успява да извърти нещата така, че накрая вие да излезете виновни. Както виждате, във връзката всичко се върти около неговите (нейните) желания. Вашата роля е единствено да ги задоволявате. В никакъв случай не бива да позволявате да ви унижават и пренебрегват по този начин. Това вече не е любов, а чиста манипулация!  

2. Да разправяте лъжи

Разбира се, вашето семейство и приятели се интересуват от отношенията ви с партньора и от време на време ви питат дали всичко между вас е наред. Ако се уловите, че лъжете, когато разказвате за него (нея), би трябвало да се стреснете. Може би се страхувате, че обкръжението ви няма да го (я) приеме, ако не им се струва достатъчно "добър" за вас. Особено ако е криминално проявен(а), дрогира се или ви малтретира, трябва незабавно да престанете да представяте връзката ви в розова светлина. Всъщност заблуждавате само себе си, когато карате другите да смятат, че отношенията ви са безоблачни, макар да е вярно точно обратното.

3. Да тичате след него (нея)

Винаги ли вие първи се обаждате на партньора си? Винаги ли вие настоявате за среща? Той (тя) често ли ви държи в неведение къде се намира и какво прави? Това не е добър знак! Забележите ли, че тичате като кученце след него (нея), най-добре веднага престанете. Ако партньорът ви не полага никакво старание за укрепване на връзката, скоро ще започне да я приема за даденост. Както за мъжете, така и за жените важи, че една връзка е толкова по-ценна, колкото повече се влага в нея. На практика това означава, че трябва по-често да се отдръпвате, за да може и той (тя) да направи крачка към вас. Не го ли стори, значи не гледа сериозно на отношенията ви. Никога не бива да изпадате в положение да просите любовта му (й) и да го (я) преследвате.

4. Да изпитвате несигурност

Ако все по-упорито ви измъчва въпросът обича ли ви изобщо (още) партньорът, може веднага да си отговорите с "не". Колкото и да е тежко, но ако той (тя) наистина ви обичаше, изобщо нямаше да храните съмнения в любовта му (й). Обичаш ли някого, даваш му и да го почувства.

5. Да се променяте заради него (нея)

Дали фигурата ви се е поналяла, цветът на косата ви е прекалено светъл или се обграждате с "неправилните" приятели, ако партньорът ви непрекъснато ви намира някакви недостатъци, самочувствието ви неминуемо ще пострада. Разбира се, в една връзка не е забранена известна доза конструктивна критика, стига партньорът да е готов да съдейства за по-нататъшното ви личностно развитие. Но ако критиката прерасне в дребнаво заяждане, най-добре да скъсате. Подкрепящият и любящ партньор ви приема такива каквито сте. Никой не е длъжен да се променя радикално, за да угоди на другия.   

6. Да плачете

Ако всяка нощ плачете насън, следва да се запитате дали случайно не си лягате с лук. Но шегата настрана: разбира се, не всичко във връзката е цветя и рози, но ако постоянно се чувствате нещастни и често проливате сълзи, трябва сериозно да преосмислите отношенията си. Ако не можете да разрешите противоречията си, може би е най-добре да се разделите. В противен случай рискувате да си навлечете по-сериозни психични проблеми, като депресия или паническо разстройство.

7. Да го (я) финансирате 

Разбира се, че ще подкрепите финансово по-слабия си партньор. Особено при кризи, като например загуба на работата. Напълно нормално е да си правите и по-малки или по-големи подаръци. В някои връзки обаче се случва единият да носи другия на гърба си през цялото време. Ако останете с впечатлението, че партньорът (партньорката) ви иска все по-скъпи и по-скъпи подаръци, взема от вас пари назаем, без да ги връща, или пък не си прави труда да печели собствени средства, защото вие го (я) финансирате, трябва сериозно да си поговорите. Най-вече по-състоятелните господа или дами често попадат на партньори, които търсят само финансова изгода. 

Естествено, вие решавате на колко жертви сте готови в името на връзката. Най-важно е да се чувствате щастливи. Но ако имате усещането, че давате повече, отколкото получавате, може би все пак трябва да си поговорите. Понякога зад поведението му (й) се крият причини, които нямат нищо общо с вас: стрес в работата, обтегнати отношения с родителите и т.н. 

Източник: Обекти

ключови думи:
връзки грешки любов

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май