Самотен сред други

Защо чувстваме самота, дори и когато не сме сами
Самотен сред други

Много хора признават, че не чувстват самота, дори когато са съвсем сами. Да, обаче често се случва да си заобиколен от хора и пак да чувстваш самота. Тук ще се опитаме съвсем накратко да разгледаме причините, които могат да доведат до това привидно алогично състояние:

  1. Карл Юнг е казал, че "Самотата не произлиза от липсата на хора около теб, а от неспособността ти да комуникиращ нещата, които намираш за важни." Самотата, също така, може да възникне и от неспособността на човек да сподели определени мисли въобще.
  2. Според някои психолози съществуват 6 вида самота. Ако приемем едно такова разграничение, бихме могли да приемем и че за всеки един от тях стои различна причина. "Интелектуалната самота" е породена от чувството, че не си наравно с другите в интелектуално отношение. Така обикновено се чувстват хората, чиито идеи остават неразбрани или които са по-умни или по-глупави от околните. В повечето случаи по-умни...
  3. Друг вариант е този, в който човек не разбира сам себе си. Често се случва да не знаем защо се чувстваме по определен начин и да се чудим защо изпитваме негативни емоции. В такива моменти усещането е особено самотно.
  4. В цитираната по-горе статия се говори за екзистенциална или космическа самота – тази, породена от чувството, че ще умреш. По подобен начин, самотното чувство често може да ни сполети, ако заподозрем, че водим пуст и безплоден живот. Както когато всичките ни опити да постигнем нещо стойностно се провалят.
  5. Всички посочени дотук причини могат да породят депресия, но понякога генетиката също играе роля. Тоест, възможно е да се чувстваме депресирани, тъй като сме биологично предразположени. А в такъв момент почти неизменно ни връхлита и самота.
  6. Подобно на предходните две точки, ниското самочувствие също може да доведе до чувство за безнадеждност, а това е сигурен път към самотата. Която често води до още по-ниско самочувствие...

Затова, бъдете готини и открити, събирайте се с подобни на вас и по възможност по-умни от вас хора и не отделяйте прекалено много време да анализирате собствените си емоции и чувствата на другите. А ако ви дойде в повече, оттеглете се в моментно единство, но никога в самота.

https://www.facebook.com/FitWell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май