Погледни нагоре: Въздухария 2011

Един празник на свободния дух
Погледни нагоре: Въздухария 2011

"По-готино е от бънджи скок!”

"Супер! Супер! Супер!

"Искам пак!”

"Може ли и аз?”

"Е, няма такова нещо...”

Това са само част от споделените с екипа ни силни впечатления от първото издание на Въздухария – единственият по рода си фестивал на свободния полет у нас.

Той се проведе през почивните дни на лифта в град Сопот и събра на едно място армия от търсачи на силни усещания, както и много от най-върлите любители на полета с парапланер.

Още в самото начало въздухарите демонстрираха завидно чувство на свобода и голяма част от тях не се поколебаха веднага да се поразходят в небето. Защото това, всъщност, беше основната им цел. Оставяме настрана факта, че богатата програма на фестивала им подари и много други прекрасни изживявания.

Карнавал във въздуха

Той се случваше всеки ден, от сутринта до късния следобед. И макар че не разполагаме с официална статистика, смеем да твърдим, че в него се включиха ужасно много ентусиасти. А някои от тях даже повториха и потретиха въздушната си сесия. Щастливци, а?


Всъщност, полетът с парапланер се извършваше след предварително записване на сайта на Въздухария. Но организаторите бяха щедри и удовлетвориха на драго сърце всяко спонтанно желание за спускане с крило.

Забавното условие бе участниците да са облечени в карнавални костюми и да са цветни като дъгата. Както и да нарисуват птица на лявата си ръка – което беше и символичният пропуск за фестивала.


Закачливият външен вид осигуряваше отстъпка от цената за полет. Намаление имаше и за големи групи от въздухари. Така че, общо взето, почти всеки получи прекрасната възможност да погледа света от високо, макар и за малко.

Е, не липсваха и пасивни наблюдатели на небесния панаир. Местни жители на Сопот се качваха на лифта само за да погледат красивия танц на крилата във въздуха, защото... "Скоро ще изчезнат”, коментираха те помежду си.

Истината обаче е, че полети с парапланер се извършват през цялата година, както ни информира един от парапланеристите. Даже и през зимата. Макар че тогава е малко по-скучно, защото е по-лесно, каза още той.

Разбрахме още, че любителите на това екстремно изживяване у нас стават все повече и повече, макар че то всъщност никак не е евтино приключение.

Безкрайното въртене

Станахме свидетели и на невероятно акробатично шоу във въздуха, чийто автор бе известният български парапланерист Веселин Овчаров.

Като типичен професионален въздухар, той, заедно със свои колеги, успя да вдигне адреналина на присъстващите, като демонстрира поредица от сложни фигури в небето. Признаваме си: особено атрактивен бе номерът с т. нар. безкрайно въртене, при който пилотът преобръща многократно крилото във въздуха. Уникалната фигура е измислена от испанеца Раул Родригез. А Веселин е едни от малкото смелчаги, които си позволяват да я изпълняват не само в българското небе, но и в много други чуждестранни въздушни пространства.


Като заговорихме за рисковани ситуации, можем да признаем, че на Въздухария такива въобще не липсваха. Един от пилотите буквално заби летателното си средство в клоните на изпречилото се пред намеренията му за безаварийно приземяване дърво. Самият той призна, че това е първият му полет от година насам. И, че е позабравил "това-онова”, но ще побърза да си го припомни. Освен него, още няколко сладури преодоляха неприятни, храстовидни препятствия, но се разминаха с леки одрасквания. Като цяло, безопасността бе топ приоритет на фестивала, за което можем само да благодарим на организаторите.


Адреналин на земята

И четирите дни минаха под знака на вълнуващи, любопитни събития, които подплатиха допълнително трайното усещане за свобода и щастие, превзело участниците на Въздухария.

Щурите момчета и момичета от трупа Fireter периодично вдигаха на кокили градуса на настроението. А тяхното огнено шоу влезе в топ класацията ни за горещи пърформанси и безапелационно ни изпрати в мистично, различно измерение.

Уникалният арт проект Цирк Кумбо пък заслужено спечели масово одобрение. Младите и талантливи артисти на трупата успяха по невероятно лесен начин да потопят всички в магията на вълшебното цирково изкуство.

Работилница за оригами ни научи как да превръщаме обикновената хартия в невероятни фигурки и да им даваме душа. А уъркшоп за индийска красота ни облече в... сари. От удоволствието да носят традиционната индийска женска дреха се възползваха голяма част от дамите на фестивала. Красивите им, нашарени с флорални мотиви, лица грееха от щастие и ангажираха вниманието на мачовците по трасето. Убедени сме, че голяма част от пътно-въздушните инциденти станаха заради индийските прелести, разхождащи се със самочувствие наоколо.


Разбира се, не пропуснахме да се включим и в открита сесия по йога на смеха. Тя за пореден път ни напомни, че смехът, дори и нарочно предизвиканият, оказва чудесно влияние върху здравето и цялостното разположение на духа.


Малките въздухарчета, някои от които на съвсем невръстна възраст, се забавляваха в специално направен за тях шарен кът, където рисуваха, смееха се, изработваха интересни неща от рециклирана хартия. И изобщо, бяха получили безценен подарък от своите родители, а именно - възможността да са на една ръка разстояние от природата.

Ритъм и танци под звездите

През по-голямата част от времето музиката на Боб Марли огласяше зелената поляна, на която кацаха парапланеристите. Честно казано, едва ли би съществувал по-добър избор за музикално оформление от този. Спокойният, отпускащо-щастлив и вдъхновяващ саунд на реге-легендата винаги ще напомня един неоспорим факт, който сякаш непрекъснато се опитваме да забравим - животът е хубав. И свободата е навсякъде около нас. На лифта на Сопот – даже и във въздуха.

По логично стечение на обстоятелствата, на втория ден от феста, от небето, с експресна пратка, пристигнаха и летящи музиканти. Прекрасното им изпълнение във въздуха, невероятен микс от мелодиите на няколко инструмента, между които гайда, тарамбука и тромпет, "се приземи” на земята успешно под бурните аплодисменти на всички въздухари.

А всяка нощ бе запазена за интерактивни партита под звездите и прожекции на завладяващи филми...

След всичко казано дотук, изобщо не се съмняваме, че ще има второ издание на Въздухария. Даже ще си позволим да направим една предварителна прогноза: убедени сме, че тя бъде още по-хубава, по-интересна и вдъхновяваща. Очакваме я с нетърпение!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април