Образува ли комплекси фейсбук?

Ако непрекъснато гледате в чуждата купичка
Образува ли комплекси фейсбук?

"На път съм да заключа, че живея най-скучния живот на света, ако съдя по снимките на приятелите ми във Фейсбук” – това ми каза една приятелка и аз съм длъжна да се съглася. Всички изглеждат безгрижни, ходят на екскурзии, всички са щастливо обвързани. Всички без мен. И тук възниква въпросът: "Откога животът на всички в тази държава (или поне на 500/1000/5000-те избрани да ми бъдат приятели във фейсбук) стана толкова безоблачен и лесен и защо моят не е?”

Не мога да не се запитам чий живот е изпълнен само с почивки, празници и щастливи снимки с гаджето? Не и моят! Не и на тези хора, с които аз говоря лично всеки ден, с други думи най-близкото ми обкръжение. Дали ние сме едно много лошо изключение от правилото на щастливите хора или тези хора си мислят същото за мен?

Сещате се, че никой не се снима в моменти на гняв, яд или тъга. Никой не се снима сам с размазан грим и рошава коса, когато в най-добрия случай не бихте го познали, а в най-лошия бихте се изплашили. Никой не споделя в подробности крайно неприятните моменти от своя живот, затова всички живеят с илюзията, че другите съществуват в една алтернативна реалност, най-скромно наречена Рай. Една реалност пълна с ароматни чаши кафе с много пяна и готини късметчета, пълна със съвършени любовни истории, с безброй часове, прекарани на морето, в планината или седнали под някое дърво... и още, и още.

Спокойно, вие не сте по-онеправдан от другите, нито сте по-.... Но дали сте по-щастливи, това зависи само от вас. Щастието не е материално състояние, нито момент или факт – щастието е състояние на духа. Това е извод, до който достигаме сами, независимо какво имаме или нямаме. Нали знаете, че боклукът за едни е съкровище за други. Тук е нещо подобно. Някой би умрял да има това, което имате вие, и би бил щастлив с него. Това, че вие го имате и не сте щастливи, си е само ваш проблем.

Когато си помислите за всичко, което всеки ден ви затрупва от стената ви във фейсбук, си спомнете още нещо. Вие имате няколкостотин приятели, които живеят няколкостотин различни живота, а самият вие сте само един скромен човек, живеещ един–единствен живот. Не може всичко, което имат тези хора, да бъде ваше, но взети поотделно те със сигурност не притежават всичко, за което мечтаете.  Припомнете си, че вашият живот е също толкова интересен, колкото и този на всичките ви "приятели” в социалната мрежа, просто не е съвършен във вашите очи. Попитайте няколко души как възприемат живота си и как възприемат вашия и ще видите, че отговорите на голяма част от тях ще бъдат: "Лесно ти е на теб, ти имаш...” .

Май вече трябва да спрем да гледаме какво имат останалите и да се вгледаме в себе си. Кой друг може да направи живота ни по-хубав, ако не самите ние?

С обещание да не изглеждаме много щастливи на страницата ни във фейсбук, ви каним да сме си приятели там.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май