Най-яките новогодишни пожелания за най-яката публика

Тим Минчин и неговите съвети за пълноценен живот през 2014 година и отвъд
Най-яките новогодишни пожелания за най-яката публика

Вие сте най-яката публика и заслужавате да ви се случат най-яките неща през новата година. И тъй като всеки от вас е различен и има своя уникална представа за най-яки неща, бих могъл да поставя край на този благопожелателен материал с някоя весела новогодишна песничка и да предам щафетата на въображението ви. Все пак току-що е настъпил първият ден от 2014 година и всички ние имаме доста по-важна работа от това да се блещим в някаква интернет статия.

Сигурно така и щях да направя, стига да не бях попаднал на една реч на австралийския комедиант, музикант, актьор и скептик Тим Минчин. Тя е произнесена през току-що изминалата година послучай завършването на студентите от Западноавстралийския университет и е може би най-добре компилираният наръчник от съвети за "оправяне в живота, който съм срещал. Ако приемем, че току-що сме се дипломирали от 2013 и ни предстои да се гмурнем в предизвикателствата на 2014, а и всички следващи години занапред, уверен съм, че ще се радваме на доста повече яки неща, следвайки съветите на Тим.

Следва видеозаписът от речта, а ако предпочитате да я изконсумирате в леко съкратен и преводен текстов формат, можете да го направите по-долу. От все сърце ви пожелавам да намерите вдъхновение поне в част от казаното от Тим и да успеете да впрегнете това вдъхновение в каручката, с която ще преследвате най-яките неща през предстоящата година и отвъд. Наздраве и на добър час!

1. Не е нужно да мечтаете

Американците обичат да говорят за мечтите си. Ако има нещо, за което винаги сте мечтали от все сърце, чудесно, преследвайте го! Гоненето на мечта е един много добър начин да си уплътните времето. Случи ли се мечтата да е достатъчно голяма, до момента в който осъзнаете колко безсмислена е била тя, ще сте с единия крак в гроба, така че няма да има значение.

Никога не съм имал големи мечти. Затова и препоръчвам страстното преследване на краткосрочни цели. Бъдете микроамбициозни. Залягайте здраво и работете достойно върху това, което стои пред вас... никога не знаете какво може да излезе от него. Просто имайте предвид, че следващото нещо, което ще си заслужава усилията, вероятно ще се мерне в периферията ви. Ето защо трябва да внимавате с дългосрочните цели. Ако вперите взора си прекалено далеч напред, няма да забележите дребното лъскаво нещо, което седи отстрани.

2. Не търсете щастие

Щастието е като оргазма: фиксирате ли се в него, никога няма да дойде. Не стойте с ръце в джобовете и се старайте да ощастливите някого другиго. Току виж се оказало, че сте зарадвали и себе си междувременно. Човек не е еволюирал, за да бъде доволен непрекъснато. Доволните австралопитеци са били изядени, преди да се размножат.

3. Помнете, че всичко е въпрос на късмет

Имате късмета да сте тук. Имали сте невероятния шанс да се родите и да бъдете отгледани от добро семейство, което ви e изучило в университет. Или пък сте имали малшанса да се появите в ужасно семейство, за което ви съчувствам... но въпреки това имате късмет: късметът да се появите с правилното ДНК, което да създаде правилния мозък, който, напук на ужасната ви среда, е взел правилните решения, които са ви довели дотук. Браво на вас, но заслугите са това не са ваши.

Предполагам, че съм работил здраво, за да постигна съмнителния успех, който съм постигнал... но не аз съм създал онази частица от мен, която е работила здраво. Не съм създал и частицата, която ядеше прекалено много бургери, вместо да ходи на лекции.

Осъзнаването че успехите ви не се дължат на вас и че никой не е виновен за неудачите си ще ви направи скромни и състрадателни.

Съпричастието ни е зададено по рождение, но може да бъде доразвито с мислене.

4. Тренирайте

Мисля, следователно съществувам... но също така тренирам, следователно спя добре, следователно не съм покрусен от екзистенциални грижи и тревоги.

Играйте някакъв спорт, правете йога, вдигайте щанги, тичайте... няма значение... просто се грижете за тялото си. То ще ви трябва. Повечето от вас ще се доближат до столетна възраст и дори най-бедните измежду ви ще имат състояние, за което по-голямата част от човечеството не е и мечтало в миналото. И, да, този продължителен и охолен живот може да бъде много депресиращ!

Но не се отчайвайте! Съществува обратна връзка между депресията и движението. Затова, тренирайте, скъпи мои интелектуалци, тренирайте! И недейте да пушите!

5. Бъдете мнителни към мнението си

Казват, че мнението е като задника – всеки си го има. Това е много мъдра мисъл, но аз бих добавил, че мненията се различават от задниците по това, че трябва да бъдат разглеждани щателно и непрекъснато.

Мислете критично, при това не само по адрес на чуждите идеи. Бъдете строги с вярванията си. Бийте ги с пръчка, ако е наложително.

Бъдете интелектуално взискателни. Научете се да разпознавате предубежденията си, предразсъдъците си и нещата, които приемате за даденост.

И, моля ви, недейте да се поддавате на погрешното разбиране, че изкуството и науката са несъвместими. Тази идея е глупава и вредна. Не е необходимо да бъдеш антинаучен, за да създаваш красиво изкуство и да пишеш трогателни текстове. Ако не вярвате на мен, повярвайте на Твен, Адамс, Вонегът, Сейгън, Шекспир и Дикенс. Като за начало.

Не е нужно да бъдеш суеверен, за да си поет. Не е нужно да мразиш генното инженерство, за да обичаш природата. Не трябва да вярваш в съществуването на душата, за да си състрадателен. Науката не е набор от знания или вярвания; науката е термин, който означава натрупването на разбиране посредством наблюдение. Науката е грандиозна!

6. Бъдете учители

Моля ви, бъдете учители. Учителите са най-достойните за уважение и важни хора в света. Дори и да не станете учители, бъдете "учители. Споделяйте идеите си. Не възприемайте дипломирането си като край, а като начало на учебния процес. Наслаждавайте се на възможността да научавате по нещо ново всеки ден и да го разпространявате.

7. Бъдете това, което обичате

Хората са склонни да откриват себе си чрез противопоставяне и се гордеят с нещата, които ненавиждат. Аз лично съм изградил комедийната си кариера по този начин. Научете се да изразявате себе си и чрез нещата, които обичате. Бъдете демонстративни и щедри в похвалите и възхищението си. Пращайте благодарствени картички и ставайте на крака, когато аплодирате. Не бъдете само анти, бъдете и про.

8. Уважавайте хората с по-малко власт

В миналото избирах агентите и продуцентите си според начина, по който се отнасяха с обслужващия персонал. Дори да си най-важната клечка, мнението ми за теб зависи от това как се държиш с най-незначителните хора.

9. Не бързайте

Не е необходимо да знаете отрано какво ще правите с остатъка от живота си. Не ви насърчавам да се размотавате, но недейте и да се паникьосвате. Повечето хора, които са предопределили кариерата си на 20-годишна възраст, в момента страдат от криза на средната възраст.

Животът е безсмислен. Абсурдно е да търсиш "смисъл” насред обстоятелства, скупчили се в резултат от 13,8 милиарда години напълно безразборни събития. Още по-абсурдно е да си мислиш, че Вселената има някаква специална мисия точно за теб. Не, аз не съм нихилист, нито съм циник. Всъщност съм доста романтичен. Ето я и моята идея за романс:

Скоро ще сте мъртви. Понякога животът може да ви се струва дълъг, труден и уморителен. Понякога ще ликувате, друг път ще тъгувате. После ще остареете. А след това ще умрете. Единственото смислено нещо, което можете да направите с това празно съществуване, е да го напълните.

Моментото ми мнение е, че животът най-добре се запълва с научаване на колкото се повече неща за колкото е възможно повече неща. Гордейте се с това, което правите, бъдете състрадателни, споделяйте идеите си, движете се и бликайте от ентусиазъм. Останалото е любов, пътешествия, вино, секс, изкуство, деца, даване, скално катерене... но това го знаете вече.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април