Мъжки момичета: Михаела и Хелиана

Щастливи да бъдат заедно
Мъжки момичета: Михаела и Хелиана

В началото на февруари получих съобщение, което гласеше "Знаеш ли колко бързо се стягат ръце и крака с една количка?". От Михаела. Тя е момичето, на което всички викаха "Малчо". Преди известно време на този свят се появи Хелиана, която ще я нарича "мама". Тези две дами са причината за стартирането на поредицата от интервюта "Мъжки момичета".

Защото са силни. Силни са не само заради тренировките с количката, но и заради всичко, през което са преминали, за да бъдат заедно. Останалото ще ни разкаже Малчо. Тоест, мама.

Кои сте вие?

Ние сме Михаела и Хелиана и много се радваме, че сме заедно.

Кое е най-хубавото нещо в това "заедно"?

Опознаването. Начинът, по който общуваме в най-ранните моменти, защото това е едно парче месо, което няма никаква представа какво се случва около него. Изпада отнякъде, много е уплашено, а на теб ролята ти е да му покажеш света по един малко по-светъл начин и да му осигуриш спокойствие и семейство, независимо дали това семейство ще е от един родител, двама родители или пет приятеля. Най-хубавото е, когато се усмихне за първи път. Тогава разбираш, че те познава.

А кое е най-трудното?

Във всеки един момент през първите месеци след раждането на детето ти си страшно несигурен. До този момент си бил индивид, който се е грижил само за себе си и собствените си нужди, а след това вече трябва да се погрижиш за това ново същество, което си няма никого другиго, освен теб. Малко е стряскащо, защото вече не можеш да вършиш същите неща, които си вършил преди.

Това е проблемът на повечето майки – задават си въпроса дали ще се справят. Няма начин една майка да не се справи. Децата растат и израстват като личности, въпреки нас. Но каквото направиш за това дете, то ще се отрази в неговото поведение. Това ти дава много сериозен стимул да си по-добър.

833561личен архивКога една жена е готова да стане майка?

Майчинството изисква да си израснал като личност. Няма начин да не се справиш, дори да си на 17. Въпросът е какво ще успееш да дадеш на детето като възпитание. Затова най-важното е да си изживял нещата, които си искал да изживееш, и чак тогава да станеш родител, защото така се чувстваш много по-сигурен и по-спокоен и можеш да вложиш много повече от себе си. Физическото отглеждане на едно дете е лесно, въпреки че е съпроводено с безсъние и с откъсване от света.

Останалото натоварване около майчинството не ти ли е достатъчно, че да правиш и тренировки с количката?

Тези движения всъщност са свързани с отглеждането на бебето. Но можем да ги представим и като упражнения с цел да насърчим майките, които от притеснение, че имат да слязат и да качат три етажа, изкарват количката на покрива, защото е по-близо. Важно е да се грижим за себе си, за да можем с растежа на самото дете да сме сигурни, че няма да го изпуснем. Освен това кърменето изисква обилно хранене, което от своя страна повишава и нуждата от движение. Разбира се, през първите 3 месеца след раждането не трябва да се пренатоварваме, за да не се получат изсипвания.

Какво представлява един ваш ден?

Будим се сутрин, не забравяме да си вземем всичките необходими капки, пием си необходимите медикаменти, след това се храним. Обикновено си говорим известно време, тоест аз говоря, а отсреща ми се усмихват, гукат ми, реват ми, сърдят ми се. Сменяме си пелените. После лягаме отново.

Хубаво е, когато и двете спим. Невинаги се случва. По обяд излизаме на разходка. Ако температурите са над нулата, задължително сме навън – гледаме да се разхождаме поне два часа и половина. В София може и да е гадно, но вкъщи е скучно. Така и следобедът на една майка е по-спокоен, защото бебето се занимава с околния свят и заспива по-лесно.

После се прибираме. Събужда се детето и отново е гладно. Важно е в моментите на бодърстване да се говори с него, да се осъществява някакъв реален контакт, а не само да му се подхвърлят играчки. Така то по-бързо успява да възприеме света, да проговори, да проходи.

След като се нахраним, около час правим гимнастика. Виждаш, че не се случва кой знае какво. Въпросът е аз какво се опитвам да направя, за да разнообразя и себе си, защото непрекъснатата комуникация с едно дете води до занемаряване на родителя. Някои по-интересни теми, които преди са ми били актуални, сега трябва да се заместят с нещо, което ще развива това дете.

833562личен архивКак ще празнуваш 8-ми март?

Тази година за първи път ще отбележа този празник. Винаги досега съм казвала, че не ми е време :) Ако навън е хубаво ще излезем и ще прекараме един чудесен слънчев ден. Ще се разнасяме по стълби, по градинки и ще си поговорим, както всеки ден.  

 

Ако искате да станете съпричастни на останалите интервюта с мъжки момичета, които сме ви приготвили, своевременно забийте палец в бутона Like, който краси фейсбук сергийката ни. Няма да съжалявате. Много. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април