Музикалните люлки на Монреал

Триумф на човешката взаимопомощ и приятелство
Музикалните люлки на Монреал

Съвсем наскоро канадките Муна Андраос и Мелиса Монгиат от дизайнерския екип Daily Tous Les Jours представиха на жителите на града новия си интерактивен проект, наречен 21 люлки. Игралното съоръжение, което може да осигури забавление на цяла детска градина, вече е реалност и се разполага пред Научния факултет на Квебекския университет в Монреал. Само че люлките са нещо повече от средство за приятно изкарване на времето, тъй като като са посланик на идеята за взаимопомощ между малки и големи, млади и стари.

Как? Ами, чрез музика и светлини – напълно в стила на двете дизайнерки, които имат зад гърба си и други начинания, основаващи се на аудио-визуалната техника. 21 люлки всъщност представлява гигантски музикален инструмент, който свети и издава тонове, звуци и цели мелодии, докато хората се полюшват нагоре-надолу.

В зависимост от силата на люлеене и степента на синхрон между различните люлки се изменя и звукът, който те възпроизвеждат. Ако вие отидете да се полюлеете сами, например, люлката ще издава приятни, но монотонни звуци. В случай, че решите да се позабавлявате с приятели, звуците ще станат по-комплексни и хармонични – заедно можете да пресъздадете нещо като мелодия, стига да се люлеете в синхрон.

Най-голямото чудо обаче се случва тогава, когато всички люлки са в действие. Съоръжението е програмирано така, че да "засвири" единствено и само, ако 21-та люлки се издигат и спускат едновременно. Точно затова и авторките на проекта заявяват, че целта на творението им е да насърчат сътрудничеството между хората.

По време на люлеене седалките светят, а инсталацията възпроизвежда звуци на предварително записани музикални инструменти като пиано, книлофон и други. Музикален координатор на проекта е ливанският композитор Радуан Гази Мумнех.

Освен, че е носител на добра социална кауза, 21 люлки е и едно чудесно средство за общуване. Територия, на която се срещат хора от различни възрасти и професии, личности с различни съдби. Всички те комуникират на езика на забавлението, за да дадат живот на една идеална цел.

Вижте как изглежда инсталацията в действителност.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май