Коледата в скандални цифри

Възможно ли е Дядо Коледа посети всяко послушно дете в рамките на една нощ?
Коледата в скандални цифри

Най-важното

Засега няма данни за наличието на летящи елени, но в крайна сметка 86% от организмите на Земята все още не са класифицирани, нали така? Разбира се, повечето от тях са насекоми и микроби, но пък би било тесногръдо да заключим, че е напълно невъзможно някъде там да пърхат няколко палави кошутки...

Дядо Коледа това, Дядо Коледа онова. Дори и да приемем, че има такова чудо като Дядо Коледа, ще ви бъде много, ама много трудно да ни убедите, че белобрадият дебелак е в състояние да обиколи целия свят в нощта преди празника и да успее да си раздаде подаръците навреме. Защо ли? Хайде да посмятаме заедно и да видим защо!

Понастоящем по света има 1,87 милиарда деца под 15-годишна възраст. Но нека допуснем, че Дядо Коледа посещава само семействата, които празнуват Коледа. Това са 31,59% от световното население, което прави точно 590 733 000 деца*. Знаем, че средният брой на децата в едно домакинство е 2,36, а това ще рече, че добрият старец има в органайзера си ни повече, ни по-малко от 250 310 594 адреса за една нощ. А вие си мислехте, че на таксиметровите шофьори, разносвачите на пица и проститутките им е тегаво.

Цялата земна маса има повърхностна площ от 148 939 063 квадратни километра. Около 3% от това пространство е заето от градове, а 40% се използва за земеделие. Ако допуснем, че населената земя представлява градските и земеделски площи, то около 43% от земната повърхност, или 64 043 797 квадратни километра от планетата, са населени.

За да опростим сметката, нека допуснем, че цялата тази земя е на едно място и всичките тези 250 310 594 домове са разпределени равномерно по нея. Това ще рече, че средното разстояние, което Дядо Коледа трябва да прелети между къщите, е 506 метра, демек, сумарният път, който го очаква на Бъдни вечер, е с дължина 126 612 957 километра.

Твърди се, че за да бъдат здрави, децата между 5 и 12 години трябва да спят по 10-11 часа на нощ. Приемайки, че всяко дете ще спи по 10,5 часа в навечерието на Коледа, а Дядо Коледа потегля на дългото си пътешествие на запад от Антимеридиана (линията, която се използва като основа за смяна на датите), той разполага с 34,5 часа, за да осъществи всичките си доставки.

За да се случи цялата тази работа, белобрадият старец трябва да поддържа постоянна скорост от 3 669 941 километра в час или 1 020 километра в секунда. И това, при положение, че изстрелва подаръците с гранатомет и има тоалетна в шейната, за да си гарантира нула спирания по пътя. Скорост на посещение: 2 015 къщи в секунда. Нещо, за което таксиметровите шофьори, разносвачите на пица и проститутките могат само да мечтаят...

Средното тегло на една играчка е 950 грама**. Нека да закръглим това на 1 килограм с оглед наличието на празнична опаковка и ще получим 590 733 тона (или 98 456 мъжки слона, ако предпочитате). Средният обем на всяка играчка е 8 942 кубични сантиметра, тоест, ако всичките подаръци бяха с формата на куб, то всяка от тях би била със страна 20,76 сантиметра. За да ги побере, шейната на Дядо Коледа се нуждае от вместимост от 5 282 200 кубични метра - еквивалента на приблизително 2 112 басейна с олимпийски размер. Колко слона тежи цялото това нещо можете да си сметнете сами, защото ние дори нямаме представа от какво е направено то. Не, дървото напълно отпада като вариант. Можете да си припомните за какви скорости става дума по-горе.

Знае се, че шейната (ако можем да наречем всичкото това шейна) на Дядо Коледа се тегли от 9 рогати елена. За да могат да имат рога в края на декември, елените не трябва да са елени, а кошути. Големите кошути тежат по около 120 килограма, а всяка от тях е в състояние да тегли до два пъти собственото си тегло, което ще рече, че гадният дебел мръсник сериозно е надценил способностите на горките зверчета. За да се справи с логистиката около разнасянето на коледните дарове, той ще се нуждае от допълнителни 2 479 116 кошути. Може да мине и с по-малко, но тогава ще трябва да си набави елени и сериозно количество изкуствени рога.

Речем ли, че сте били добри домакини и сте оставили на Дядо Коледа парче баница и чаша винце и допуснем ли, че той е бил достатъчно нагъл, за да ги изяде, значи старчето поглъща около 64 830 443 846 калории и приблизително 250 310 594 единици алкохол в рамките на 34,5 часа. Това е съответно 25 932 178 и 62 577 648 пъти над препоръчителния калориен и алкохолен прием*** за нормален човек, какъвто, очевидно, Дядо Коледа не е.

* Може би не всичките са били съвсем послушни, но няма как да знаем това, защото не сме Дядо Коледа. Ако вие сте, задължително споделете наблюденията си

** Изчислено въз основа на статията Top 11 toys your children will want for Christmas 2013

*** Ние също си падаме по стабилното празнично хапване и пийване, но молим ви, не поглъщайте колкото Дядо Коледа, защото ще пукясате

 

Източници:

The Physics of Santa Claus

Father Christmas's Christmas Eve in figures

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април