Кафе или чай?

Кафе или чай?

1733758

Чаша кафе е напитката, с която голяма част от възрастните, които имат нужда от подкрепата на кофеина, започват деня си. 
 
Ново проучване обаче установява, че консумацията на поне една чаша чай дневно може да бъде много по-здравословна алтернатива, в сравнение на кафето, намалявайки риска от преждевременно достигане до летален изход с 25%. 
 
Продължаващият дебат около въпроса коя кофеинова напитка е по-добра – кафето или чаят, се подкрепя както от любителите на кафето, така и от тези на чая. 
 
Въпреки че кафето може да натовари метаболизма и няма никаква хранителна стойност, има проучвания, които доказват неговите ползи за здравето. Според тях редовната консумация на кафе може да намали риска от диабет и сърдечносъдови заболявания и не само. 
 
Но има и други данни, които сочат и негативите от напитката върху здравето. Такъв пример е нарушение на краткосрочната памет. 
 
От друга страна, чаят се счита за по-полезна напитка дори и от водата. Учени обясняват, че консумацията на три или повече чаши чай дневно се равнява на консумацията на големи количества вода, а дори може да има и допълнителни ползи за здравето. Те се дължат на съдържанието на полифеноли. 
 
Учените предполагат, че тези полифеноли са отговорни за намаляване риска от преждевременен летален изход при почитателите на чая.

1733759

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април