Затова Рудолф има червен нос

Терморегулация, скъпи приятели
Затова Рудолф има червен нос

Едва ли има бившо или настоящо дете сред нас, което да не знае песничката за елена Рудолф, чийто нос бил толкова яркочервен, че чак светел. Първоначално другите елени му се подигравали, но това бързичко се променило, след като Дядо Коледа оценил илюминационните качества на несретника и го избрал за водач на шейната с подаръците. Детска приказка, ще кажете вие. Приказка, приказка, ама благодарение на нея един куп учени запретват ръкави, провеждат изследване и го публикуват в коледното издание на British Medical Journal.

Знаете ли, че освен за много други неща, малките кръвоносни съдчета, които се намират в носа, служат и за терморегулация? Не знаете и не ви интересува. Това е, защото не сте летящ елен, който трябва да дърпа шейна, пълна с добър, но затлъстял старец и подаръци за цял свят деца през зимата. Учените от Холандия и Норвегия също не са, но пък ги интересува. Затова решават да проверят дали пък носът на Рудолф не е червен благодарение на по-плътната микроциркулация на кръв в него. Ето защо те взимат един ръчен видеомикроскоп и като за начало тестват носовете на петима здрави човешки екземпляра. Тестовете показват, че средната плътност на кръвоносни съдове при тях е 15 мм/мм2.

Когато същата техника е приложена към два еленски носа обаче, е установено, че там става дума за 25% по-плътно кръвоснабдяване и много по-голяма концентрация на червени кръвни телца. Но това сякаш не е достатъчно и затова качили елен на бягаща пътека и го накарали хубавичко да се поизпоти. Пардон, за разлика от нас, елените не се потят. Те обменят топлина с помощта на носовете си. Тоест, охлаждат се през тях, докато оня дебелият психопат с брадата се опитва да обиколи целия свят за една нощ.

В крайна сметка, екипът на изследването заключава с възможно най-невъзмутимия научен тон следното: "Резултатите подчертават присъщите физиологични качества на легендарния рудолфов светещ червен нос, които го предпазват от замръзване и същевременно спомагат за регулиране температурата на мозъка – все важни фактори за елен, теглещ шейната на Дядо Коледа при екстремни температури".

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май