Занижете очакванията от себе си

Защото никой не е перфектен и не трябва да бъде
Занижете очакванията от себе си

Знам, че сте перфекционисти и в това няма почти нищо лошо. Така успявате да дадете най-доброто от себе си в работата и дори да ви остане още мъничко "най-добро" и за вкъщи. Аз съм същият. Работата е там, че в живота на човек понякога се натрупват толкова много външни очаквания и напрежение, че последното нещо, от което има нужда, е още един критикар, вторачил недоволен поглед в действията му.

По принцип е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но занижаването на очакванията, които имаме от самите нас си може да бъде доста удачна анти стрес терапия. Защото ако не сте в състояние да промените нищо в заобикалящия ви свят, то поне можете да промените себе си. Но как да стане това?

Замислете се за кого се стараете толкова много. Изследвайте сферите от живота си, където сте особено старателни в преследване на съвършенството. За собствено удоволствие ли го правите? Или по-скоро искате да угодите на някого, да създадете определено положително впечатление? Много от летвите, които си поставяме сами, обикновено идват от суета и жажда за внимание. Ако не влагате определено усърдие заради себе си, тогава може би е добра идея да занемарите малко полаганите усилия.

Бъдете егоист. Правете нещата заради собственото си самочувствие и достойнство и не позволявайте те да зависят от чуждото мнение. Колкото и клиширано да звучи, важно е какво мислите вие, а не какво мислят другите. Съгласете се, че рядко можем да контролираме мислите на околните, затова наистина не си заслужава да се мъчим. Гледайте вие да сте доволни.

Престанете да се сравнявате с другите. Не е лошо да има човек, който ви мотивира винаги да се стремите към нещо повече, но имайте предвид, че всеки е различен. Вашият "идол" може би изостава в много други сфери, където вие градите непрекъснато, без да го осъзнавате. Може би сте доста близо до нивото му, но тъй като сте твърде самокритични, отказвате да си го признаете. Вместо да се стремите да се превърнете в негово копие, погледнете навътре в себе си и се постарайте да изградите най-доброто си "аз".

Бъдете реалист. Сещате се, че няма как да постигнете цели, които са непостижими. Това не значи да се подценявате, а много добре да преценявате възможностите си във всеки един контекст. Да очаквате всеки път от себе си най-доброто означава да се обречете на постоянен неуспех и разочарование. Никой не е съвършен, приемете го най-накрая.

Говорете с близките си. И те не са съвършени. Затова, следващия път, когато се опитвате да постигнете нещо голямо и не ви се получава, опитайте да се консултирате с някой друг. Вероятността този човек да се стреми към същото и да е също толкова фрустриран е доста голяма. Това споделяне ще ви помогне да разберете, че оптималното представяне не е задължително перфектното такова, а най-доброто, на което сте способни в конкретната ситуация.

Спомнете си за ефекта на Дънинг-Крюгер. Фактът, че не страдате от илюзорно превъзходство, а дори напротив, най-вероятно означава, че сте един действително компетентен индивид. Гордейте се със себе си, защото попадате в малцинствена група! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април