За палео сънища през ХХІ век

Как да спим в пещера, когато живеем в модерен дом
За палео сънища през ХХІ век

Тук няма да срещнете подобен атрибут, но на много места по света вече се предлагат аксесоари, които, поради липсата на утвърден термин в българския, ще наречем вложки за прозорци. Един от пионерите на тази тенденция е американецът Сам Пардю, който започва да ги произвежда от чисто екологични съображения. Впоследствие разбира, че немалка част от клиентите му са представители на палео движението и предпочитат неговия продукт като своеобразен симулатор на условията, при които са спали хората преди Бронзовата епоха-ха-ха. Но за да съм спокоен, че всички знаят за какво става дума, първо изгледайте следното видео:

Както вече сте забелязали, става дума за допълнителен пластмасов "екран", който се монтира от вътрешната страна на съществуващия ви прозорец. Плътното прилепване към рамката се гарантира от силиконово уплътнение и по този начин се постига значителна шумоизолация и консервиране на енергия за отопление, без допълнителните разходи за подмяна на дограмата.

Бизнесът на Пардю е вървял добре, но в момента прави сериозна крачка напред благодарение на една философия, стартирала като начин на хранене и прераснала в начин на живот за много хора отвъд океана, а сравнително отскоро - и у нас.

Палео. Съвсем накратко за незапознатите - идеята на палео режима е, че ключът към тялото, лишено от излишни подкожни мазнини и други проблеми като сърдечносъдови болести, диабет и дори невродегенеративни състояния се крие в лишаването от неолитни храни като пшеница (и всички останали зърна, съдържащи глутен), варива (заради някои потенциално алергенни и/или имуногенни протеини в тях, както и заради фитиновата киселина), мляко (и всички останали млечни продукти, заради лактозата) и захар (и всички останали богати на въглехидрати и особено фруктоза храни). Омега-6 се ограничават в максимална степен*, а за модерни пакетирани хранителни продукти не може да става и дума.

Истинските последователи на палео обаче не се задоволяват само с примитивното меню, а търсят и максимално примитивен начин на живот. Една от стъпките, които предприемат в тази насока, е спането в съвсем тъмно, тихо и хладно помещение, досущ като в пещера. Работата е там, че за хората, живеещи в големите градове*, постигането на тези условия е доста голямо предизвикателство. Точно в това е и завръзката на днешната история.

През септември Сам Пардю пуска на пазара нова линия напълно непрозрачни вложки (250 долара за средноголям прозорец) с идеята да привлече като клиенти хората, които работят нощна смяна и търсят по-добри условия за сън денем. Вместо до тези хора обаче, новият продукт достига първо до вниманието на автора на влиятелния палео блог Nom Nom Paleo, който има над 92 000 последователи във фейсбук. На 15 октомври тя пуска туит, който в свободен превод гласи: "Аз съм най-щастливото зомби на планетата. Току-що ми инсталираха затъмнените вложки. Пълен мрак в 14:30".

В резултат трафикът към сайта на Пардю се увеличава трикратно - до 1 500 уникални посещения среднодневно в сравнение с 500 от "предпалеолита", ако мога така да се изразя. За момента бизнесът върви доста добре и е с тенденция да се подобрява.

По всичко личи, че палео общността в САЩ е това, което представляват майките и неработещите домакини в България в момента. Огромна потребителска маса, която може да бъде манипулирана сравнително лесно за бизнес цели. В случая на Пардю, това е станало напълно неволно. В други случаи обаче комуникацията е напълно тенденциозна.

Преди време се смеехме на зехтина без холестерол и на диетичната вода***. На пазара вече се появиха първите месни продукти без глутен, а предполагам, че е въпрос на време да пуснат и масло без фруктоза, както и краставици без млечна захар. Знам, че примерите са леко преувеличени. Но замислете се - какво им е на тапите за уши и маските за сън? Освен че струват стотици пъти по-малко от затъмнената вложка за прозорец?1105812travelreportage

* Поне на теория, на практика се ядат много ядки и свинско, които са богати на омега-6

** По неофициални данни в САЩ има над 3 милиона палео привърженици. Огромната част от тях са с доходи над средните и живеят в големите градове

*** В зехтина никога не е имало холестерол, както и във водата никога не е имало калории

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април