Ех, доброто старо време...

Нищо вече не е както преди
Ех, доброто старо време...

И писането вече не го правим както едно време. Едно време беше... ееех, друго си беше едно време... Тогава пишехме на ръка или на пишеща машина. Тогава и хартията миришеше другояче. А тренировките? Ах, и тренировките бяха различни! Всичко, което ни трябваше, беше лостът пред блока и един по-тежък камък. Храната беше истинска, натурална. Още помним вкуса й. Летата не бяха толкова горещи, зимите бяха пухкави, билетчето за градския струваше 6 стотинки, имаше сладкарница "Мики маус", където правеха най-прекрасните млечни шейкове, а колекцията ми картинки от "Турбо" беше всичко, от което се нуждаех, за да се чувствам истински богат.

Да, в никакъв случай не е нужно да си в пенсионна възраст, за да изпитваш носталгия по отминалите дни. Сигурен съм, че всеки ден някой младеж от обкръжението ви споделя възмущението си от настоящето и копнеж по миналото. О, и вие ли? Ама разбира се!

Предвид факта, че безвъзвратно нахлух в четвъртата си декада, ми е изключително неприятно да установя, че огромната част от хората изпитват най-голяма носталгия по времето, когато са били в двайсетте си години. За родителите ми това е било епоха на див комунизъм, но, ако ги питам за тогава, ще чуя само сълзливи истории за младостта, купоните, музиката, бригадите и т.н. Факт е, че сантименталността има склонност да филтрира всички гадости, затова за повечето хора е трудно да бъдат злопаметни. Според психологията именно тази носталгия и припомнянето на отлетелите моменти, в които сме били участници, ни помагат да изградим настоящата си идентичност.

inm.com

Интересното е, че човек не изпитва влечение само по нещата, които е изживял или притежавал лично. Приятното чувство от съприкосновението с гледки или вещи, които са били факт още преди да се родим, също е налице. Неслучайна е популярността на сайтовете с ретро снимки на България, фетишите към телевизори "Опера", радиа "VEF”, самоварите, ютиите на въглища, хипарските бусчета Фолксваген, чарлстоните и т.н.

Разбира се, добрите чичковци и лелички маркетолози не спят и отдавна са надушили могъщата продаваща сила на тази специфична романтика. На запад това се е случило през 90-те години на миналия век, което, колкото и да не ми се иска, вече официално може да мине за "отдавна". В България се усещаме по-късно, но пък бързо наваксваме и днес пазарът се радва на безброй продукти с подмолни думички в заглавийцата като "ретро", "баба", "дядо"; рекламите бълват традиционни послания, приказки за детството и исторически сводки; билбордовете са черно-бели. Изобщо, човек остава с впечатлението, че за да се сдобие с въпросния продукт, най-добре ще е да се отправи към близкия антиквариат. Но, по-важното е, че го иска. Иска го, независимо дали има лични спомени от онези идеализирани времена или просто се чувства, сякаш е част от онова велико колективно минало, което предизвиква една приятна, разхлабваща топлина в портфейлната област.

Pravetz8Важното е, че никой не е застрахован срещу подобна манипулация. Няма значение дали си мъж или жена, щастлив или нещастен. Изследванията показват, че социалните, емоционални и амбициозни хора са с по-голяма склонност да изпитват носталгия. Друг потенциален спусък за тази емоция е самотата, което е едно възможно обяснение защо задълбочаващото се фрагментиране на обществото съвпада с възхода на "ретро" продуктите. Едно изследване от 2008 година пък демонстрира, че носталгията е присъща за най-психически стабилните хора. От него става ясно, че въпросната емоция може да окаже доста позитивен ефект върху начина, по който възприемаме стресовите ситуации в ежедневието.

Струва ми се, че доста се понапрегнах от цялото това общуване с ултрамодерната си ергономична клавиатура. Отивам да изровя отнякъде един Правец 8М, за да разцъкам Каратеката...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май