Езикът на тялото: ръцете

Едно противоборство на идеи и личности...
Езикът на тялото: ръцете

Кои са най-характерните жестове за човек, който се намира в приповдигнато настроение и разпалено ви разказва някаква случка от живота си? Разбира се, той може да подскача на място и да мърда с уши, но в повечето случаи емоциите се предават най-красноречиво чрез ръцете. Точно поради тази причина, ако искате да контактувате успешно с останалите, е добре да знаете какво "казват" в момента горните им крайници.

Ръце със сплетени пръсти, поставени под брадичката. На пръв поглед човекът, сплел здраво пръсти един в друг, може би изглежда уверен в себе си. Всъщност обаче тази позиция на ръцете му най-често изразява раздразнение и затаено недоволство или гняв. Говорещият или слушащият, направил този жест по един или друг начин се опитва да се съпротивлява или да се разграничи от предмета на разговора и заключените пръсти представляват своеобразна блокада срещу ситуацията.

В интерес на истината, могат да бъдат разграничени и две вариации на въпросния жест с тяло. Първата е, когато човекът е седнал и пръстите са поставени на масата пред него, а втората – когато човекът е изправен, а ръцете са спуснати и се сключват отпред. Разликата между трите варианта според специалистите по езика на тялото е, че първият изразява най-силно недоволство, а третият – най-слабо.

Ръце, чиито пръсти са долепени един към друг: ето това е истинският жест на самочувствието и увереността! Това положение на ръцете също има своите вариации, като пръстите могат да сочат нагоре, да бъдат подпрени на масата, да сочат надолу или да се движат насечено, подчертавайки думите на говорещия.

inm.com

Основната разлика между вариациите е, че сочещите нагоре пръсти са жест на говорещия, а сочещите надолу – на слушателя. Когато обаче при първия вариант са налице и разсичащи въздуха движения, значи ораторът е много властен и е готов да направи всичко възможно, за да ви накара да се съгласите с него. Като цяло жестът с допрени един към друг пръсти се използва по време на игрите на власт и човекът, който си служи с него, явно изпитва превъзходство спрямо събеседника си.

Ръце, поставени зад гърба: в най-общия случай жестът отново изразява самочувствие и усещане за владеене на ситуацията. Както сигурно сте забелязвали, някои политици и служители на реда често си служат с него.

Забележете обаче, че ако едната ръка стиска другата за китката, вече става въпрос за раздразнение и слабост. И въобще, колкото по-нагоре по другата ръка е разположена хващащата ръка, толкова повече човекът се опитва да не излезе извън кожата си. Много често работниците в подчинена позиция, които не могат да изразят чувствата си пред по-висшестоящия, сграбчат ръката зад гърба си в опит за самоконтрол.

Съществуват още много знаци, чрез които можете да разпознаете в каква социална позиция и настроение се намира събеседникът ви. По-подробно по темата ще говорим отново и в бъдеще. Преди това обаче искаме да ви питаме вече обърнахте ли внимание как държите ръцете си в момента и кара ли ви това да се чувствате по-добре в компанията на останалите?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май