Езикът на тялото: не правете така! 2

Е, крайно време е да престанем с гафовете, нали?
Езикът на тялото: не правете така! 2

В миналата част отворихме тази неудобна за нас тема, а сега е време да я затворим. Разбира се, последното никога няма да бъде напълно възможно, но за начало ще бъде добре, ако не допускаме най-основните грешки в невербалния език, за които ще си говорим и днес. Във връзка с всичко това се пригответе да не...

Мигате твърде често. Защото това е едно от най-красноречивите проявления на нервност. И тъй като повечето хора все още обичат да гледат в очите, докато разговарят, вашето интензивно мигане ще направи неприятно впечатление. Нещо повече – превъзбудеността и нервността ви могат да се предадат и на тях. Знаем, че е трудно да се контролираме в подобни моменти, но е по-добре за нас и за околните да изглеждаме и да се държим като уравновесени хора.

Като заговорихме за очи, редно е да дадем и още един съвет, свързан с тях. Не забравяйте, че дори да губите интерес или изпитвате неудобство, е възпитано да гледате събеседниците си... в очите. Срещайте очите на хората. Всъщност, един правилен поглед може да предаде на познатите ви много повече информация, отколкото сведеният надолу взор.

Има един много специфичен жест, който можем да наречем единствено и само "почесване без да ни сърби". Винаги си личи кога човек го сърби и кога се почесва, защото му е неудобно и се чуди къде да си дене ръцете. Затова, ако не искате хората да доловят неловкото ви поведение, си намерете компенсаторен (невидим за околните) жест или просто забравете за идеята да криете смущението си.

Това е една от най-трудните задачи, защото неудобството ви ще проличи или по изчервеното ви лице, или по изпотените ръце, или по неуверения глас. Все пак, колкото по-малко знаци за неудобното ни положение, толкова по-добре.

Имате ли навика на заставате на ръба на стола, когато отидете в заседателната зала? Ако го правите трябва да знаете, че по този начин крещите на останалите: "Не се чувствам в свои води!" Настанете се удобно на мястото си, изправете се и това може да ви помогне да се успокоите. В крайна сметка, по този начин поне няма да причинявате дискомфорт на тялото си :)

Последно като за днес: препоръчваме да избягвате премятането на разни малки предмети в ръце, особено ако ви е напрегнато. Въртенето на химикалка между пръстите, хващането на кутийки и пликчета – всичко това свидетелства за вашето безпокойство.

Има случаи, разбира се, в които въпросният жест отново сигнализира за превъзбуда, но тя може да е предизвикана от интензивна мисловна дейност. В такъв случай не е толкова наложително да тушираме поведението си.

Надяваме се тези съвети да ви бъдат от полза по време на общуване. Ако не се съобразите с тях, ще бъде напълно нормално, защото контролът върху емоциите е едно от най-трудните неща. Ако ги спазите обаче, можете да бъдете сигурни, че ще си подсигурите повече самочувствие и респекта на околните.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април