Езикът на тялото: не правете така! 1

Жестовете, които могат да провалят приятелската комуникация
Езикът на тялото: не правете така! 1

Случвало ли ви се докато разговаряте с някого той да ви гледа странно, а вие все да не загрявате защо? А случвало ли ви се е човекът срещу вас да ви изнервя супер много, защото ви се струва, че нарочно не взима под внимание това, което му казвате? Е, голяма роля в тези ситуации играе езикът на тялото и по-точно онези невербални сигнали, с които карате останалите да вярват, че не проявявате уважение към тях.

И тъй, можем да започнем класирането с поставянето на предмети пред тялото. Седнали сте на маса или стоите изправени с колегата, но той постоянно се стреми да придърпа към себе си някакъв предмет, с който да "барикадира" личното си пространство. Въпросният познат поставя между двама ви вази, цигарени кутии, книги и каквото му попадне под ръка. Защо той иска да стоите разделени?

Защото се чувства неудобно, неуверен е в общуването, изпитва притеснение от вас, старае се да избегне директен контакт – ето това е причината непрекъснато да загражда територията си и да се пази от евентуалните ви "атаки". Може би въпросната тактика му помага да се чувства добре, но не можете да отречете, че ви е трудно да се отпуснете с него, нали?

Обичате ли да гледате как събеседникът ви наблюдава ноктите си с голям интерес, и то доста продължително време? Стоите си двама на по кафе, ваша милост иска да изчопли от него важна информация, а той, проклетникът увърта и гледа към пръстите си повече, отколкото към вас.

inm.comВсъщност, милият човек умира от скука или пък се опитва да се разграничи от това, за което говорите, като се опитва да ви убеди, че ноктите му са далеч по-интересни от разговора, с който го ангажирате.

Вие, естествено, няма да повярвате в последното, но със сигурност знаете, че жестът му носи негативно послание.

Адски си падате по някого. Непрекъснато се стремите да сте в компанията му, да го заговаряте, да му отделяте специално внимание, да му разказвате интересни истории. Всеки път когато погледите ви се срещнат за по-дълго обаче забелязвате, той присвива очи и поглажда брадичка.

Не прибързвайте със заключенията – не е задължително обектът на желанията ви да ви мрази или презира. Но ако демонстрира гореописаните жестове, той със сигурност ви преценява и се чуди какво да предприеме спрямо "нападките" ви. На вас обаче ви е неприятно всеки път да виждате преценяващия му поглед...

Хващали ли сте се някой път, че се опитвате да махнете от дрехата си някакви несъществуващи косми или прашинки?

Помните ли какво ви предизвика да се държите по този начин? Със сигурност не го правехте за удоволствие. Много често прибягваме несъзнателно до този жест, когато не одобряваме нечия идея или изказване, но не можем да го заявим директно. Все пак, подобно поведение прави впечатление на околните и може да бъде разтълкувано съвсем правилно от по-опитните в невербалния език.

И ако това не ви е стигнало като за петък, ще добавим още един съвет: искате ли да задържите приятелските отношения с някого, не му се усмихвайте изкуствено. Това е едно от най-жестоките неща, които можете да прецените някому. Усмивката трябва винаги да бъде красива и искрена. Когато тя не е искрена, човекът отсреща винаги го усеща и ако все пак държи на вас, може да се почувства ужасно.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май