Дишане през чакрите

Марта Демирева ни запознава с една нова по рода си източна практика
Дишане през чакрите

Марта Демирева е консултант-психолог. Разкирва, че работата й комбинира различни психотерапевтични, арт и медитативни практики, но най-вече следва сърцето си. То я насочва и в създаването на семинари и консултации, целящи да отведат всеки човек до неговата същност, да му дадат увереност и творческа сила за хармоничен живот.

Марта ни разказва повече за своя семинар "Дишане през чакрите”, който ще се проведе на 4-ти май (повече информация за събитието можете да намерите тук).     

 

·      Какво представлява практиката "Дишане през чакрите”?

Дишане през чакрите, ще ви помогне да се свържете с всяка от седемте чакри и да ги прочистите. Това е активна медитация, която използва дълбоко интензивно дишане и визуализация и развива осъзнатостта ни за тези енергийни центрове. Медитацията е с продължителност един час.

 

·      Какви са ползите от прилагане на практиката?

Някои от ползите от практикуването на медитацията са:

- освобождаване от напрежението и стреса

- възстановяване на жизнеността.

- центрираност и осъзнатост в ежедневието

- връзка с интуиция и сърцето

 

·      Има ли някакви специфични изисквания, за които трябва да знаем преди практиката?

Медитация се прави на празен стомах.

Носете си удобни дрехи. Също така е нужно е човек да познава своите енергийни центрове - така наречените чакри, за да знае за коя част от тялото си работи и какво да визуализира, за да насочи енергията си натам.

 

Още за чакрите

Думата "чакра” идва от санскрит и означава "колело” . В тялото ни има седем основни чакри, които са били разпознати от много древни култури.

Енергийни центрове (чакрите) са източникът на цялата сила, физическото, умственото и емоционалното здраве на човек зависи от хармонията им. Всяка чакра си има цвят.

1697946

 

Муладхара – това е базисната или още коренната чакра. Намира се в основата на гръбначния стълб, отговаря за дебелото черво и надбъбречните жлези. Тази чакра отговаря за оцеляването, сигурността и стабилността. Това е и чакрата на парите и финансовото благополучие. Елементът на Муладхара е Земя. Асоциира се с червения цвят.

 

Свадхищана – наричана още коремна или сакрална чакра. Разположена е малко над коренната чакра, в близост до половите органи, и отговаря за половите хормони у човека. Тя отговаря за сексуалността и е център на творческото познание. Елементът на Свадхищана е Водата, а за неин цвят се приема оранжевият.

 

Манипура - чакрата на слънчевия сплит. Тя е център на силата, на действието. Това е чакрата, която отговаря за волята ни и как се вписваме в света. Намира се малко над пъпа и отговаря за храносмилателните процеси в тялото. Елементът на Манипура е Огънят. Свързва се с жълтия цвят.

 

Анахата – чакрата на сърцето. Концентрирана е в центъра на гръдния кош. Отговаря за способността да даваме и получавам любов, да се отворим емоционално. Сърдечната чакра е посредник между тялото и духа. Елементът на Анахата е Въздухът, а нейният цвят е зеленият.

 

Вишудхи – чакрата на гърлото. Там е нашата способност да се изразяваме, да се заявяваме и да бъдем честни със себе си и другите. Асоциира се със синия цвят.

 

Аджна - разположена между веждите, това е чакрата на челото - отговаря за интуицията ни, вътрешните ни прозрения и истини. Цветът е – индиго.

 

Сахасрара – седмата чакра символизира върховното познание. Връзка с божествената енергия, център на себепознанието и духовното просветление, това е чакрата на молитвата. За неин цвят се смята виолетовият.

 

"Дишане през чакрите” ще се проведе на 4-ти май от 19 ч. Повече информация можете да намерита не Фейсбук страницата.   

 

ключови думи:
медитация чакра

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април