Всички богати са задници?

Правят ли ни парите по-неетични?
Всички богати са задници?

Вчера нашият любим ерген Венцислав сподели в социалната мрежа едно много интересно видео, което се базира на преглед на 7 изследвания, публикуван в началото на миналата година. Ще го видите след малко, но нека преди това ви направя кратко представяне, за да прецените дали си заслужава да отделите 9 минути от времето си. Представителите на високите социални слоеве са по-склонни да:

  • нарушат закона, шофирайки (2 изследвания)

  • вземат неетични решения

  • отнемат ценни вещи от другите

  • лъжат по време на преговори

  • мамят, за да увеличат шанса си да спечелят награда

  • изповядват неетично поведение на работното място

И докато много от нас сигурно биха се зарадвали на резултатите от тези изследвания, защото те потвърждават общото подозрение, че богаташите са пълни задници, редно е да се замислим – богатството ли е причината тези хора да постъпват по подобен начин? А възможно ли е склонността към подобни постъпки да е нещото, което прави забогатяването по-лесно (алчност, безскрупулност, неетичност)? Но видеото демонстрира как хора, които просто влизат в ролята на богаташа по време на игра, също започват да се държат зле.

В крайна сметка, сигурно може да се каже, че има нередни поведения, които са присъщи за различните социални прослойки. Кокошкарски престъпления като джебчийството и опортюнистките грабежи със сигурност не са примамливи за богатите и се изповядват от по-бедните хора. Тоест, ако има някой, който да извърши подобен акт, той със сигурност няма да е потънал в лукс. От друга страна, едни от най-големите конспирации и заблуди, насадени върху обществото посредством масовите комуникации, са дело на богати хора.

В единия случай ощетяваш имуществото и здравето на отделни хора, а в другия действията ти могат да засегнат милиони. Но в крайна сметка всички са задници – всеки злоупотребява според стъпалото, на което се намира в пирамидата на Маслоу. Тоест, в различните случаи става дума за задоволяване на различни потребности. Просто богатите са по-добри в едни престъпления, а бедните – в други.

Сигурен съм, че ако някой реши да зададе правилните въпроси чрез правилните изследвания, ще се получи също толкова интересно клипче, но тогава съществува риск от обвинение в дискриминация. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април