Вие можете да се контролирате!

Само и единствено когато знаете защо го правите
Вие можете да се контролирате!

Изкушенията са на всяка крачка! Според някои хора те трябва да бъдат отбягвани на всяка цена, а според други, същите съществуват, за да им се отдаваме. За трети тип хора, изкушенията са просто едно предизвикателство пред състезателния дух. Е, ние пък сме странен хибрид между двете групи и поради тази причина искаме да ви споделим един трик-игра, с който можете да калявате волята си абсолютно безплатно, всеки ден, без да ви е страх, че се лишавате от нещо :)

Всичко, което трябва да направите, е да се замислите какво печелите и какво губите в случай, че тръгнете по пътя на изкушението. Само че не се ограничавайте до малките неща. Дайте си сметка какво ще ви даде и какво ще ви отнеме прилагането на самоконтрол в дългосрочен план.

Ето, например, ако имате склонност да прекалявате с храната (или с определени храни), преди да започнете да се тъпчете, си задайте въпроса: "Мога ли да хапна съвсем мъничко или поне нормално количество?", "А ако не мога, какво ще последва?"

И ако искреният отговор не ви хареса, което е напълно сигурно, трябва да спрете. Не, не, за да ви е гадно, а поради простата причина, че излишеството може да ви накара да изгубите красивите си форми. Може да ви накара да изхарчите неразумно количество пари, които бихте могли да вложите в нещо по-полезно.

А и в крайна сметка, вие не вярвате ли в себе си? Подхвърлете си ръкавицата: кажете си, че няма да продължавате да ядете след момента, в който сте заситили глада си. Направете го, за да покажете на себе си, че можете. Гордостта, че сте се превъзмогнали, може да се окаже най-хубавата награда за преодоляването на страстта.

Обзалагам се, че почти през цялото време ви се иска да се скатаете и от някое физическо усилие. Справяте се добре, когато трябва да почивате две, три или трийсет минути повече, или пък да не вдигате ей-онзи тежък куфар, или пък да не се разходите с колегата до магазина, защото ви "мързи".

За съжаление обаче, мързелът, освен, че прави хората по-умни, ги прави и още по-мързеливи. Когато станете най-най-най-мързеливият човек на света (моля, проявете чувство за хумор), няма да сте нищо повече от това. Нещата, които сте могли да направите, вместо да мързелувате, ще бъдат постигнати от други хора, а вие още ще стоите на стола в изходна позиция и ще се греете със самодоволния си мързел.

Известно е, че за определен тип амбициозни личности непрекъснатото усъвършенстване на волята е нов начин за доставяне на удоволствие. По-обикновените люде непрестанно намират начин да докажат, че волята е изчерпаем ресурс. Ние с вас можем да бъдем всяко едно от тези две неща, но можем да бъдем и нещо по средата – разумният индивид, който прави това, което трябва и задоволява егото си така, че после да не съжалява за нищо.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май