Три стъпки към ранното събуждане

Направете ги смело!
Три стъпки към ранното събуждане

Американският изобретател Бенджамин Франклин е бил абсолютно убеден, че да си лягаш рано и да се събуждаш рано е най-добрата формула за успех: "Това те кара да се чувстваш по-здрав, по-богат и по-умен".

Звучи проста за изпълнение, но не е. При наличието на телевизор и на компютър във всяка стая, лягането и ставането от леглото понякога наистина се превръщат в приключение.

Много добре знаем, че мразите алармата на будилника си. Идеята обаче е да се научите да се събуждате рано и без нея, за да си спестите напрежението от излишното бързане сутрин.

Хванете "най-ранния полет" и направите живота си значително по-лесен и здравословен. Ето как:

Лягайте си рано

Ясно е, че за да имате желание за ранно сутрешно събуждане, не трябва да си лягате късно вечерта. Звучи логично, нали? Нещо повече: убедени сме, че можете да заспите и преди полунощ. Ето как:

Изключвайте компютъра поне час преди сън и никога не преминавайте от "снимачната площадка" направо в леглото. Тоест, задължително изместете кино вечерта за по-ранен час (особено ако сте избрали да гледате ужаси). По същия начин "хванете" първата вечерна новинарска емисия, вместо втората.

Така ще позволите на ума си по-бързо да се възстанови от видяното и чутото през деня. Не пренебрегвайте значението и на интересната книга и приятната музика.

Пийте вода

Не ви препоръчваме да се "пре-хидратирате", а да изпиете чаша вода преди лягане. Така ще заспите значително по-лесно и ще намалите риска от досадно прекъсване на почивката си през нощта.
Вечер избягвайте прекаления прием на кафе и алкохол, както и спонтанното, неразумно хранене преди сън.

Вярно е, че мнозина нямат проблем с късната вечеря, но тя все пак има потенциал да причини неприятни среднощни киселини в стомаха, както и кошмари.

Събудете се наистина

Най-ефикасната аларма е тази, която ви кара да прекосите цялата стая, за да се отървете от нея. За това задължително оставете будилника на прилично разстояние от леглото.

След тази начална загрявка и докато чакате кафето да стане, направете кратка, но събуждаща тренировка. След нея се насладете на топъл и продължителен душ.

В крайна сметка най-трудно се оказва да направите първата крачка от леглото, после и след като го превърнете в рутина, всичко се нарежда по план.

Не се доверявайте обаче на хитрия глас в себе си, който ви нашепва измамно: "Още 10 минути и ставам!" Истината е, че 10 минути никога не стигат и обикновено след тях следват още 10. За това ставайте от раз и не се поддавайте на изкушението да проспите цялата сутрин.

Все още има толкова неща за откриване, сигурно би казал и Бенджамин Франклин: защо да не ги откриете първи вие?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май