Стресът, който ни помага

Що за птица е той и познаваме ли го отнякъде
Стресът, който ни помага

Темата за явлението, наречено "стрес", е много деликатна. И то не, защото свързваме това явление с познатия на всички ни физически и психически дискомфорт. А защото е заблуда да считаме, че стресът са единствено и само негативни емоции, които изневиделица се стоварват върху нас. Стресът е онова нещо, което буквално ни кара да "излезем от релси". С други думи – той е всяко изживяване, за което не сме подготвени.

В този смисъл, дори едно изкачване по стълбите може да се окаже стресово за човек, който отдавна не е бил физически активен. Разбира се, не твърдим, че изкачването по стълбите може да се отрази на емоциите ви толкова пагубно, колкото една автомобилна катастрофа или природен катаклизъм, например.

Въпросът е там, че мозъкът реагира по един и същ начин на различни стресови ситуации. И това твърдение не е измислено от нас. Всъщност, до него стига ендокринологът Ханс Селие – един от първите и най-сериозни изследователи на стреса.

Стресът, който ни помагаinm.com Учестеният сърдечен пулс и дишане, разширените зеници и обилното изпотяване са само част от чисто физическите проявления на състоянието, за което си говорим. Тяхната едничка цел е да помогнат на тялото да се бори срещу смъртта. Щом те са налице, значи е нарушено досегашното ни (предстресово) състояние, което най-общо наричаме покой или комфорт.

В бъдеще ще си говорим още много по въпроса – какво е стрес, какво не е, защо отделните хора имат различна поносимост към него, и други интересни проблеми. Сега обаче, след като описахме стреса най-общо, бихме искали да отговорим на въпроса: "А има ли такова нещо като добър стрес, и, ако го има, в какво се изразява неговата полза за човека?".

Да, полезен стрес съществува. Това е всяко нарушаващо (но достатъчно краткотрайно) еднообразието състояние, което ви кара да проявявате гореописаните симптоми. Интензивното учене за изпит, притеснението по време на премиерата на новия ви филм, първата среща с гаджето, страстна целувка, тичане с препятствия – всички са отражение на полезния, нехроничен стрес.

Одобряваме ги, защото карат тялото ни да работи на високи обороти. Правят ни активни. Адреналинът, събран по време на стресовите случки, ни държи влага часове, след като те са преминали. Същият факт ни помага да действаме ефективно с всичко, което подхванем по-сетне.

За да извлечем ползите от полезния стрес обаче, трябва да разполагаме с известна подготовка.

За спорта, например, това би представлявала физическата култура или поддържан тренировъчен опит, върху който да надграждаме. Между другото – колкото повече спортуваме, толкова по-безболезнен ще бъде и стресът, който ни налагат битовите обстоятелства.

За всички останали случаи извличането на полза от стреса до голяма степен е свързано с личната настройка и желанието да погледнем на стресовата ситуация като потенциална благотворна такава. Ако например осъзнаем, че работата под нечие наблюдение ни създава стрес, и въпреки, или именно поради това ни кара да сме по-усърдни, е хубаво да приемаме подобни условия, като си казваме, че те са ни от полза. Ако се примирим със ситуацията, разсъждавайки, че всичко се прави в наш ущърб, ще превърнем полезния стрес в тормоз.

Апропо, вредният стрес е всеки, от който не можем да се възстановим с дни наред. Този, който ни прави хипер активни дори във времето ни за почивка. Злодеят, наречен изтощение, страх, болест...

Пожелаваме ви да не попадате в ръцете му. Борете се, въоръжени с правилния стресов заряд!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май