Скритото пророчество в "Тайната вечеря"

Скритото пророчество в "Тайната вечеря"

Казват, че Леонардо да Винчи е изключително талантлива личност,  изпреварила времето си с няколко века, а изобретенията му сякаш идват от предсказания за бъдещето. Учени от цял ​​свят се опитват да разгадаят мистериите, които крият неговите картини, изобретения и текстове. Едно от най-известните му и почитани творения безспорно е картината "Тайната вечеря", на която са изобразени Исус и учениците му на съвместна вечеря. Изображението е с размери 460 на 880 и се намира на стената в трапезарията на манастира Санта Мария деле Грацие в Милано.

Някои експерти смятат, че върху фреската в "Тайната вечеря" е скрит код, в който е зашифровано пророчество за апокалипсис, който ще дойде на Земята в началото на 4-то хилядолетие. Ясно е, че този период е все още много далеч, но хората са устроени така, че искат да разкрият всички тайни.

Числото три

Фреската изобразява срещата на апостолите и Исус и това изображение  предизвиква огромен интерес от десетилетия. Картината е изследвана от много учени, които се надяват да разкрият мистерията. Леонардо изобразява различните емоции на апостолите при новината на Исус за предателя, който се крие сред тях.

Какви тайни са открити на фреската? Според експерти числото три буквално прониква във всеки детайл. Има три прозореца, а апостолите са разделени на групи от по 3-ма души, което също придава тайнственост на творчеството на Леонардо.

Смята се, че името на Бог е 333, а името на Сатаната е 666 и е ясно, че да Винчи е знаел тайното име на Бог. Дали просто е искал да подчертае вярата в Света Троица или изображението крие нещо повече? Някои предполагат, че Леонардо може би крие началото на Потоп през 4006 г., а за изследването си учените използват 24 латински букви и вземат предвид знаците на зодиака.

Гоблените говорят

Италианската изследователка Сабрина Сфорца Галиция твърди, че е прочела предсказанието за края на света, което Леонардо да Винчи оставя в своята "Тайна вечеря". Според италианката, която работи в Калифорнийския университет в Лос Анджелис и по-късно в архивите на Ватикана, Леонардо предсказва, че на 21 март 4006 г. в света ще започне процес, който ще докосне самата същност на нещата и ще свърши на 1 ноември. Този процес ще бъде нещо като края на света или световен потоп, но може да се превърне и в обновяване на човечеството.

Как изследователката стига до заключението си не е напълно обяснено. Съобщава се само, че Галиция не изследва самата "Тайна вечеря", а копие от нея, направено под формата на гоблен, поръчан от френския крал Луи XII (1498- 1515).

Италианката твърди, че е разгадала определен математически и астрологичен шифър, съставен от Леонардо. По-специално, в гънките на покривката на масата на Христос и апостолите тя вижда карта на света с отбелязани географска ширина и дължина. Освен това се предполага, че всеки от 24-те часа за Леонардо означава една от 24-те букви от латинската азбука. Накрая тя говори за символиката на отделни детайли от изображението върху гоблена: постоянно повтарящото се число осем, щитът на Франция, подписът на самия Леонардо.

Ястията в менюто

Двама италиански учени провеждат изследване въз основа на еврейски писания, библейски стихове, археологически доказателства и древни римски паметници. Дженерозо Урчиоле и Марта Беронго се опитват да разберат какви ястия присъстват на масата на Исус Христос и неговите ученици по време на последното хранене на Божия син.

В своето изследване археолозите изхождат от факта, че Исус е евреин. Това означава, че той и неговите последователи се придържат към традициите, описани в Тората и са свързани с религиозни ограничения в гастрономията. Учените стесняват малко търсенето на вероятни храни въз основа на описанията на ястията, споменати в Новия завет. В работата си те разчитат на разказите за брака в Кана Галилейска, където Исус от Назарет превръща водата във вино.

Проучването на тези материали предполага, че на трапезата на Исус и неговите ученици може би има аналог на известния в Римската империя рибен сос гарум. Също така вероятно присъства агнешко. Според Евангелието на Марко, "храненето се състоя на първия ден от празника на безквасните хлябове, когато хората принасяха в жертва пасхалното агне". Археолозите също смятат, че на трапезата вероятно има още - горчиви билки с шамфъстък и фурми, ядкова паста, маслини с исоп и холент - това е традиционно ястие на еврейския народ от яхния, зеленчуци и боб.

Музикална композиция

Музикантът Джовани Мария Пала пък отбелязва, че виното и хлябовете на масите са всъщност музикални ноти, които формират музикална композиция, прочетени отдясно наляво. Четири години той изучава фреската в миланската църква Санта Мария деле Грацие и твърди, че е разгадал още един код на великия майстор от епохата на Възраждането. В хода на изследването си Пала разчита в изображението на Христос и апостолите петструнен музикален инструмент, а в хляба на масата и виното - ноти. В резултат се получава химн-възхвала на Бога, който според музиканта може да се изпълни на орган, пише "Труд".

ключови думи:
Тайната вечеря

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май