Самодиви тръгват на лов за мъже навръх есенното равноденствие

Самодиви тръгват на лов за мъже навръх есенното равноденствие

Самодивите излизат на лов за мъже по време на есенното равноденствие, гласят народните вярвания.

Особено в Северозапада мнозина са готови да се закълнат, че са виждали как самодиви в бяла премяна омайват млади мъже и ги правят свои съпрузи. Някои заживяват с тях сред хората, други продължават по своя магичен път.

Къпане

Според народните поверия самодивите се къпят навръх есенното равноденствие. Тогава е много подходящ момент да се открадне ризата и коланът на някоя самодива. И ако момъкът успее да го опази и да не й го дава при молбите й или набезите на приятелките й, то може да я заведе у дома си и да я направи жена. Обикновено самодивите стават примерни съпруги. Но намерят ли си колана и/ли ризата, тогава нямат удържане и отново се връщат при дружките си да продължат с техните си дела.

А що се отнася до къпането, то за старите българи това е един от най-уважаваните ритуали по време на есенното равноденствие. Тази година то се пада точно в 9:49 ч. на 23 септември наше време. Вярва се, че водата на този ден и нощта преди него измива най-добре и освен мръсотията от тялото може да премахне и някои проблеми на душата. Врява се, че на този ден е добре да се измие лицето със студена вода, най-добре от ручей или извор.

Сватба

Есенното равноденствие от древни времена се е смятало добър ден за сключване на бракове и правене на сватби. Както денят и нощта се изравняват, така мъжкото и женското начало също добиват еднаква мощ и е подходящ момент за вричане във вечна вярност. Тогава клетвите са най-силни и по-лесно могат да бъдат реализирани.

Но също така се вярва, че по време на равноденствие внимателно слушат и добрите сили и дяволските изчадия. За този ден сякаш най-силно важи правилото да внимаваш какво си пожелаваш.

Вярва се, че навръх есенното равноденствие не е добре да се дават или да се вземат пари назаем. Затова по-добре изчакайте на следващия ден, съветват вярващите в народните поверия.

В този ден дяволът и демоните чуват много по-лесно, затова кавгите и караниците е най-добре да бъдат избегнати.

Денят е добър за започване на нещо ново, но по-добре е в него да се направи равносметка на постигнатото досега, дори такова изобщо да няма, а на следващия ден да се предприемат първите стъпки на новото, гласи друго народно поверие.

В този ден е по-добре да планирате нещата и да въведете ред в тях. Можете да си изградите ясен план за действие за близко бъдеще. В деня на есенното равноденствие се приема, че е подходящо да се изпълнят дългогодишни обещания към семейството или приятелите, които по един или друг начин не сме направили. Това е денят на равносметката, но и на любовта между хората.

Съвременните астролози казват също, че денят на есенното равноденствие, тази година е 23 септември, е много подходящ за започването на различни диети – разбира се, не и на лунната, защото тя се води от движението на спътника на Земята.

Сезони

В Северното полукълбо настъпва есента, но в същото време в Южното е пролетното равноденствие и съответно настъпва сезонът на обновяването.

По нашите ширини от древни времена народите са се съобразявали с преминаването на Слънцето в първите градуси на Овен, Рак, Везни и Козирог – четирите кардинални знака в зодиака. И тогава навлизаме в съответните сезони след пролетното равноденствие (Овен), след лятното слънцестоене (Рак), след есенното равноденствие (Везни) и след зимното слънцестоене (Козирог). Тези точки отбелязват началото на различните сезони и имат мистични значения не само в родната, но и в повечето култури по света. Поради тази причина покрай тези точки се празнуват важни празници за различните народи.

В астрологията тези точки показват първите градуси на т.нар. кардинален кръст и разделят зодиакалния кръг на четвъртини, които съвпадат със сезоните. Още в най-древни времена астролозите са създали система от прогнози за годината, която се основава на прехода на Слънцето към тези градуси.

По време на есенното равноденствие и през 2023 г. Слънцето преминава в знака Везни, който астролозите наричат изтънчен, благоразположен, добър и приятен във всяко отношение. Свързва се с баланс, честност, партньорства. Везните се стремят към хармония във всички сфери, а самият ден на есенното слънцестоене е баланс на деня и нощта – на мрака и светлината, на доброто и злото.

Символиката на този знак е свързана и със залеза, и с изгрева, с баланса между тъмното и светлото време на деня. Везните се управляват от Венера, планетата на любовта и красотата. С нейна помощ всяка ситуация може да премине лесно и без стрес. Венера в наталната карта дава на човек безгрижие, комфорт и има най-добър ефект върху всички явления и обстоятелства. Благодарение на нея много хора свързват началото на есента с радост и щастие, а не с депресия, липса на енергия и желание, пише "Телеграф".

ключови думи:
самодиви

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май