Рецепта за удоволствие

М-м-м-м...
Рецепта за удоволствие

Стресът е може би най-силната отрова на съвременното общество. Хроничният стрес е в състояние да ни скъса нервите, да ни вдигне кръвното, да ни предизвика сърцебиене, да доведе до тотален смут в хормоналната ни секреция, да срине имунитета ни и какво ли още не. Но има ли противоотрова за стреса?

Удоволствието

Ако приемем, че стресът е всичко, което не ни прави щастливи, можем да заключим, че удоволствието е антистрес. Всеки път, когато изпитваме наслада, тялото ни секретира химикали, наречени ендорфини. Те се освобождават при секс, по време на игра с домашния любимец, когато гледаме забавен филм, слушаме любимата си музика, посещаваме любимото си място или общуваме с хората, на които държим.

Тези химикали не само противодействат на хормоните на стреса и повдигат настроението, но и:

  • Подобряват имунната функция, произвеждайки молекули с антибактериално действие

  • Усилват действието на различни компоненти на имунната система (Т-, В-, NK-клетки и имуноглобулини)

  • Стимулират някои имунни клетки да произвеждат собствени ендорфини, което подобрява способността им да се борят със заболявания

Удоволствието е важно не само за стресираните от ежедневието, но и за сериозно трениращите, за страдащите от хронични заболявания или болки, за тези, които са жертви на огромни дози стрес от друго естество.

Удоволствието не е разсейване!

Насладата не трябва да се бърка с това, което заема огромната част от свободното време на модерния човек. Неосмисленото "цъкане" в Интернет, преяждането, безцелното мотаене по кафета и молове е разсейване – нещо, което ни пречи да се отдадем пълноценно на себе си и на живота си. От друга страна, удоволствието е напълно противоположно изживяване. То ни прави много по-живи, осъзнати и принадлежни на живота и тялото ни.

Това не означава, че разсейването няма своята роля в борбата със стреса. Съзнателното разсейване на моменти може да се окаже полезен и необходим начин да изпуснем парата или да се изключим за известно време. Съществуват ситуации, в които сме прекалено стресирани или изпитваме твърде много болка, за да намерим удоволствието в живота си и да го изживеем. Проблемът е, че повечето хора в днешно време са силни в разсейването и слаби в изпитването на истинско удоволствие.

Как да внесем насладата в живота си?

Съществуват няколко удоволствия с доказани способности да подобрят здравето и качеството ни на живот:

  • Музика (свирене или слушане)

  • Докосване (в това число масаж, секс, и всякакъв друг вид позитивен допир)

  • Домашни любимци

  • Хумор (смях)

  • Светлина (преживявания на открито)

  • Съзерцание (медитация, размисъл, молитва)

 

Старайте се да гледате на подобни дейности като на антистрес лекарство. Вашите мисли, вярвания, емоции и поведение имат много по-голямо влияние върху физиологичните процеси, които протичат в тялото ви, отколкото предполагате. Ако сте скептични, мислете за тях просто като за плацебо. Дори и при това положение, те ще работят за вас.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май