Освободи се от завистта

С помощта на 6 трика!
Освободи се от завистта

Завистта може да се превърне в доста сериозно психическо заболяване за всеки един от нас, ако не съумеем навреме да уловим, че имаме проблем!
Завистта в редица ситуации е предизвикана от лично неудовлетворение и желание да притежаваме това, което другите имат.

От завистта никой не е застрахован, тъй като това е чувство което може да те обземе за миг, но също така да се превърне в постоянно психическо състояние.

Завистливите хора не са щастливи, защото те винаги сравняват своите неуспехи с успехите на околните, което допълнително задълбочава проблемите им. Вместо в градивна и позитивна посока те обръщат недоволството както съм себе си, така и към обекта на своята завист.

Мнозина съумяват умело да прикриват изпитваната завист така:

- прехвърля изпитваната завист към другите, като ги провокира
- омаловажава постиженията на другите, за да не им завижда
- подценява се пред хората, за да получи одобрение

Психологът Marta Cullberg Weston дава практични съвети в книгата си "Avund och konkurrens – känslor i vardagen" как да се справите сами с разрушителните емоции. Предлагам ви извадка от 6 трика, с помощта на които можете да се освободите от това разяждащо душата ви чувство.


1. Приемете разрушителните емоции

Приемането е част от разрешаването на изпитваните от вас чувства. Не се страхувайте да признаете пред себе си, че завиждате, защото се чувствате неуверени или защото очаквате повече от себе си! Поемете отговорност за собственото си щастие, като направите необходимите усилия, за да се чувствате щастливи и удовлетворени от това което имате. Ако не можете да постигнете желаното веднага продължавайте да работите в тази посока, но с вътрешното убеждение, че ще го получите.

2. Осъзнайте опасностите

Най-добрият начин да се мотивирате към промяна е да осъзнаете колко много губите сами за себе си, като се разяждате от вътрешни разрушителни чувства. Задайте си въпросът: "Искам ли да продължа да завиждам или да се опитам да се чувствам добре с това, което животът поднася на мен?"

Не дръжте хората около себе си отговорни за личното ви неудовлетворение и още по-малко за тяхното щастие!

3. Задайте си въпроса – какво ви липсва?

Уточнете липсите, които изпитвате в живота си изключително точно, защото така ще съумеете лесно да постигнете вътрешна хармония и баланс. Избягвайте въпроса: "Защо аз нямам? Защо аз не мога? Защо все на мен се случва?"

Например, ако вашата приятелка или приятел е бил на почивка на екзотично място, където вие не сте били а ви се иска, то със сигурност не е добра идея да си мислите: "Това не е честно – тя имаше възможност да отиде, а аз не мога". Преди да си кажете това, помислете кое е нещото, което ви възпира да осъществите подобно пътуване – пари, приятел, с който да го споделите или време. Намерете причината и ако наистина искате да го осъществите ще намерите начин да го реализирате.

4. Радвайте се на това което имате

Наслаждавайте се на нещата които имате и бъдете благодарни, че изобщо ги имате!

5. Превърнете завистта си в празник

Споделете изпитваната от вас завист с него или нея! По този начин ще се освободите най-лесно от чувството, което трови съзнанието ви.

6. Сравнявайте се само със себе си

Необходимо е да осъзнаеш, че има за какво да се гордееш със себе си!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май