Магическата сила на витамин Л(юбов)

Изпитали сте я, нали?
Магическата сила на витамин Л(юбов)

Някои ще ви кажат, че витамин L не съществува, други – че не действа. Разбира се, отново сте свободни да се доверите на собствената си интуиция, но преди да го направите, нека ви запознаем с интересната концепция на американския специалист д-р Марк Липонис.

Романтик по природа, той нарича витамин L не нещо друго, а именно любовта. Уточнението е, че тук става въпрос за способността на човешкото същество като цяло да изпитва приятни емоции към друг индивид и не само.

Специалистът поставя фокус върху всички вариации на обич, които човек може да изпита или да реализира през целия си съзнателен живот. Това може да бъде любов към природата, към пролетта, към домашния любимец, към спортния магазин на ъгъла на улицата.

В крайна сметка се оказва, че обектът на чувствата няма значение (макар че има разлика, ако са споделени или не). Но е важно през деня да приемате колкото се може повече от "любовния витамин".

Защо?

Много изследвания през последните години показват, че лошите емоции влияят твърде негативно върху човешкото здраве. Те могат да доведат до редица здравословни проблеми, между които сърдечносъдови заболявания, диабет и наднормено тегло.

Всъщност стресът активира всички нива на имунната система, като по този начин в тялото избухва страшна война, която се води на няколко фронта.

Обаче в някои от сраженията, без да искат, войските на имунната система могат да наранят и "приятел". Редица изследвания вече многократно доказаха, че немалка част от болестите са резултат от свръхактивността на имунната система.

От своя страна, хубавите емоции, каквато е любовта, успокояват имунната система, а едновременно с това и кръвното налягане. Все едно казват на имунитета: всичко е наред, има кой да се грижи за мен, може да намалиш темпото.

Колкото и безсмислена да ви изглежда теорията на д-р Марк Липонис, в собствената му практика съществуват вече достатъчно доказателства, че тя действа. А най-добрият начин за проверка е да изпитате лечебната сила на витамина сами.

Припомнете си как да обичате с няколко прости трика:

Кажете "добро утро"!

Вместо да се оплаквате, че алармата звъни прекалено рано, обърнете се към човека, с когото споделяте леглото си, и го поздравете с началото на деня.

Изследвания показват, че 94% от двойките, които си казват "добро утро" всяка сутрин, се радват на отлична и пълноценна връзка. За сравнение, онези, често пропускащи сутрешния поздрав, не успяват да дадат твърде висока оценка на взаимоотношенията си.

В случай, че сте сами в леглото, нищо не ви пречи да се поздравите. Всъщност голяма част от хората често подценяват или твърде надценяват любовта към себе си.

Обичайте се умерено и имунната ви система, както и хората около вас, ще ви се отблагодарят подобаващо.

Малките неща случват големите събития

Направете закуска на партньора си или закусете заедно. Няма нищо по-хубаво и здравословно от това да споделиш сутринта си с някого, който иска да се грижи за теб.

Казвайте по-често вълшебните думи, сещате се кои. Разбира се, истинската любов си личи по делата, но ако е гарнирана с подходящите фрази, носи още по-голямо удоволствие.

В случай, че не споделяте сутринта си с някого, открийте начин да се влюбите в сутрешните ритуали. Взимайте си душ преди работа и хапвайте спокойно или намерете време за упражнения. Доказано е, че хората, които започват сутринта си с тренировка, се чувстват много добре през целия ден.

Създайте атмосфера на любов

Понякога е достатъчен само един поглед, за да размърда пеперудите в стомаха ви. Все пак ще си направите добра услуга, ако се погрижите за любовта си, като й създадете нужната среда.

Един изтъркан, но проверен, трик е да оставите бележка с послание някъде, където половинката ви може да я намери лесно. Налепете повече бележки, за да си осигурите гаранция за успех.

Обградете се със уют и нежност. Откривайте в предметите около себе си подкрепа.

В крайна сметка никой не ви казва колко и как да обичате. Д-р Липонис просто ви съветва да го правите всеки ден, за да се чувствате здрави и млади.

А вие приемате ли всекидневно витамин Л?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май