Да видиш морето за първи път

В началото или в края на живота си
Да видиш морето за първи път

Може да ви прозвучи сантиментално, но всяко лято изпитвам голямо вълнение преди да отида на море и да го видя :) Просто живея далече от него и го посещавам рядко, разбирате ме.

Километри преди да го зърна обаче, започвам да си внушавам, че вече го надушвам. Спускам стъклото на прозореца на колата и надничам с любопитство, в трепетно очакване да се появи онзи страхотен син свят, пълен с чайки, вода и облаци. 3 в 1.

Мда. Вълнуващо е! Представа си нямам какво изпитват хората, които застават на брега за първи път в живота си. Само Софи Кал може да ни каже. В опит да надникне в силните емоции на "първоморците"*, французойката решава да заснеме кратък филм по темата.

В документалната ѝ продукция "Voir la mer" участват 15 души на различна възраст (съвсем млади и съвсем възрастни) от Истанбул, които живеят близо до морето, но никога не са го виждали с очите си. До мига, в който Софи ги кара да го направят.

Сълзи и усмивки. Силни емоции. И после – покой. Това, изглежда, преживява всеки, който види разбиващите се в скалата вълни. За първи път.

Надявам се морето да ви действа по този начин и на вас и да го виждате и почувствате повече от веднъж това лято.

960857Sho&Tell

960858Sho&Tell

960864Sho&Tell

Нас пък може редовно да ни засичате във фейсбук, където се правим, че работим, ама най-вече се забавляваме.

*Измислен от мен термин, означава "човек, който вижда море за първи път". 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април