В прегръдката на хармонията

Из спомените на една полу-индийка ;)
В прегръдката на хармонията

Най-важното

За всички, които любопитстват, нека споделим, че червената точка, която си рисува индийската жена в центъра на челото, се нарича бинди.

Бинди обаче слагат само омъжените дами. Тя е символ на целомъдрие, любов и вярност към съпруга. Който от своя страна възприема любимата си като нежно цвете, за което трябва да се грижи непрекъснато и с много топлина и разбиране.

Съвършено спокойствие. Това изпитах, когато в неделя, за първи път в живота си, облякох сари. Знаете, че това е традиционна индийска женска дреха. Представлява дълъг плат в различни цветове (от разнообразни материи), който се увива по специфичен, но сравнително лесен, начин около тялото.

Ако ми е трудно да ви опиша въпросното усещане, то е защото все още егоистично го пазя в душата си. И го преживявам на малки глътки въздух – за да ми остане за после. Когато ще ме гори адската нужда от вдъхновение.

Страхотното чил аут изживяване ми се случи тук, по време на интересен уъркшоп, посветен на женската красота в индийската култура. Надникнах във весело-шарената шатра с обичайната предпазливост на човек, който знае, че го очаква нещо голямо, ала не знае какво точно ;)

Нямаше нужда от излишни тревоги обаче. Посрещна ме широката и пленителна усмивка на Стела Христова - водещ и стилист на прекрасната работилница. "Хайде, влизай! Да те облечем като индийка", подкани ме.


Без да се замисля дори, бързо се оставих в ръцете й. И никак не съжалих. Само за няколко минути тя ме покри с цветна хармония и... Невероятно чувство за релакс изпълни всяко кътче от тялото ми. Как?

Външен вид, вътрешен мир

Никак не е случайно, че Стела избра за мен оранжево-жълто сари, за което стилистично решение съм й искрено благодарна. Сигурна съм, че искаше да ми покаже уникалното, магическо въздействие на цветовете върху цялостното разположение на духа. И то се оказа наистина огромно.

Трябва да призная даже, че оттогава съм абсолютен фен на цветотерапията. Точно така. Защото оранжевият цвят ми подейства наистина крайно ободряващо. Странно или не, провокира искрена детска радост в сърцето ми, която скоро не бях усещала в себе си.

Но това не беше всичко. Стела нарисува внимателно по лицето ми и жълти цветя - с помощта на светла боя и тънка четка. Оказа се, че въпросната шарка наистина активира въображението. Представих си, че изобщо не съм в България, а в Индия. Че ходя боса по улиците и подрънквам неудържимо с гривните по ръцете си ;)

Зелените листенца по нежната индийска дреха пък допълниха особеното усещане на пълно духовно равновесие и спокойствие. И сякаш в този момент никой, ама никой нямаше силата да го разруши. По никакъв начин.


"Прави ми впечатление, че днешната жена се облича в преобладаващо тъмни дрехи. А това е само в нейн ущърб", сподели Стела.

Защото, както обясни тя, цветовете имат силата да направляват енергиите в тялото и адски много да влияят върху постигането на вътрешен мир и баланс.

"Освен шарен стайлинг, на българката й липсва и... усмивка", каза още красивата стилистка. А ние бихме допълнили, че, като цяло, усмивки липсват и на българския мъж ;) 

Освен това, ние всички - групово и без значение пола, често пренебрегваме грижата за себе си и обръщаме гръб на здравето си. Въпреки това все още се надяваме, че можем да бъдем щастливи...

Но, уви, щастието и хармонията се създават. И се градят с постоянство и усърдие. Всеки ден. А носенето на сари е още един прекрасен начин за активация на ума, на творческия хъс и доброто настроение. То е перфектна антистрес терапия. В това имах удоволствието да се убедя лично.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май