Броенето на овце като класическо приспивателно

Надарени ли са блеещите бозайници с тайнствена сънотворна сила?
Броенето на овце като класическо приспивателно

Дори и малките деца знаят, че при трудности със заспиването трябва да се броят овце. В повечето случаи въпросната дейност се илюстрира с помощта на човек в легло и облаче, излизащо от главата на човека, а в балончето - безброй еднотипни бели овце, които прескачат ограда. Над овцете може и да има поредни номера, но може и да няма. Предполагаемата ефективност на броенето на овце се корени в способността му да породи отегчение, като същевременно с това ангажира мисълта на субекта с достатъчно просто, повтаряемо и ритмично занимание. Нещо като симулация на час по математика, ако щете.

Практиката днес е останала по-скоро като стереотип и рядко се използва за лечението на безсъние, но това не й пречи да е широко застъпена като символ на заспиването, съня и безсънието в популярната култура.

Всъщност, причината да пиша всичко това е една скорошна статия от известния чуждестранен сайт Gizmodo, която цитира друга статия от не толкова известния сайт Modern Farmer, която цитира един много стар материал от сайта на списание New Scientist. Немалко колеги използват първия източник, за да генерират съдържание на български и аз явно не правя изключение от това правило. Не за друго, ами защото той ни дава поредния пример за лоша журналистика, подсилена от правилото на разваления телефон, при което колкото по-дълъг път пропътува една информация от първоизточника си, толкова повече се преиначава тя. Особено когато това се случва в интернет.

Материалът в Gizmodo е озаглавен "Броенето на овце всъщност не работи, да знаете" (свободен превод от английски) и в него пише за изследване от 2001 година, в което учени от Оксфордския университет събират 50 души, страдащи от безсъние и ги разделят на 3 групи - едната група си представя сцени на спокойствие, другата брои овце, а третата е контролна и е оставена да прави каквото си иска. После се твърди, че първата група заспива с около 20 минути по-бързо от втората. Същото го пише и в Modern Farmer, а за моя най-голяма изненада информацията се потвърждава и от New Scientist.

1141117inm.comИзненадата ми възникна в последствие, когато се постарах да достигна до първоизточника на въпросната информация и да науча малко повече за това как е проведено изследването и какви са резултатите от него. В крайна сметка се добрах до публикация в Behaviour Research and Therapy от 2002 година със заглавие The management of unwanted pre-sleep thoughts in insomnia: distraction with imagery versus general distraction. В нея обаче не успях да открия нито една, камо ли повече овце, които да послужат за целите на преброяването. С други думи, нито по време на експеримента, нито в последвалата го научна статия, имаме споменаване на ваклото животно.

Първата група от експеримента наистина е била инструктирана да си представя определени природни картини, втората е имала за цел просто да се разсейва с мисли, а третата не е била инструктирана въобще. В крайна сметка представителите на първата група действително заспиват най-бързо. Това, според авторите, се дължи на свойството на изображенията да заемат достатъчно "когнитивно пространство" и по този начин да пречат на човек да потъва в мисли, грижи и притеснения преди сън. Опитът е полезен от гледна точка на знанието, че всеки вид по-сложна умствена дейност, която отвлича вниманието ни и изразходва мисловна енергия, може да породи съненост.

Някои автори акцентират колко важно от гледна точка на качествения сън е леглото да бъде свързано в съзнанието ни единствено и само с това занимание. С други думи - да се използва предимно за спане, а не за четене, гледане на телевизия, решаване на кръстословици и т.н. Затова и съветват ако не можете да заспите, по-добре да станете и да се разходите из апартамента, отколкото да лежите и да асоциирате леглото с будуването.

Моят съвет ли? На първо място - бъдете скептични и проверявайте информацията, която четете, ако медиите са пропуснали да го направят вместо вас. Обикновено пропускат.

На второ място, ако броенето на овце ви помага, бройте овце. Можете да броите и кози, както и кучета, ако предпочитате.

Трето, опитайте номера с дишането, за който ви бях разказал преди време. Не знам защо, но той продължава да работи за мен. Може наистина да е подобрен парасимпатиков тонус. А може и да е просто един добър начин за разсейване... също като тъпите овце. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май