Антистрес терапия: морковът и тоягата

Методът, приложен от вас за вас :)
Антистрес терапия: морковът и тоягата

Морковът и тоягата. Този дует, заел подобаващо място като метод за мотивация, манипулация и извратено забавление в сферата на политиката и бизнеса, според мен може да се превърне в новия ви релакс инструмент. Пръчката е метафора на стреса, без който не минава и ден. А морковът е тъй желаният от нас покой – откраднатите мигове почивка в бурното море на ежедневието.

Номерът във въпросната антистрес терапия е следният: избирате си гадни служебни и битови ситуации, от които просто ви настръхва кожата. Понеже не може да се разминете без тях, нито е редно да ги заобикаляте, ще измислим начин да спечелим максимална полза и удоволствие. С правилната настройка ще се преборите с ужасите и ще се спавите с всички предизвикателства.

Повече работа=повече почивка. Днес са ви трупнали всичката работа на света. Дори отиване до тоалетната ви се струва лукс. Пухтите като локомотив и малките болтчета, които крепят иначе здравото ви тяло, вече искат да изпадат по земята. Срокове. Напрежение. Вие сте човекът, който трябва да се справи с това!

Е, тъкмо затова трябва да си поемате много въздух. На всяка отметната задача за деня. На всеки час, ако трябва. Ставайте, пийте вода и кафе, разхождайте се. От време на време умишлено заговаряйте колегите си и се разсейвайте. Това са моментите за почивка и възстановяване на енергията, които ще ви помогнат да се представяте достойно до края на деня. Просто не се поддавайте на негативните ефекти от напрежението – не позволявайте то да ви изнервя, а попийте възбуждащата му енергия.

inm.comЗащо всъщност си давате зор? Съзнанието на хората е особено нещо – има свойството да се замъглява от време на време и тъкмо тогава объркваме истинските си цели. Питате ли се често защо влагате усилия в нещата, които правите? Какви са целите ви?

За себеусъвършенстване ли или за да докажете на себе си, че можете да се справяте по-добре от останалите? Насилвате ли се излишно или се натоварвате едва, колкото да се каже, че вършите нещо?

Трудът е удовлетворителен за онези, които знаят какво искат и как да го постигнат. Познаването на собствените сили също е плюс. По-добре да поемате толкова задължения, с колкото можете да се справите качествено.

Ако непрекъснато поставяте пред себе си цели, несъобразени с кондицията и мотивацията ви, това може да резултира в лично разочарование.

Бъдете реалисти и винаги се стремете към най-доброто представяне. Последното невинаги се припокрива с най-доброто време, за което е изпълнена дадена задача :)

Поемайте правилните предизвикателства: от време на време излизайте от комфортната си зона, за да можете най-спокойно да си кажете: "Ето, това го мога". Преодолявайте някой от страховете си ежедневно, бъдете гъвкави, не се затваряйте в себе си. Едно от нещата, което ни направи по-добри и силни личности, са правилно поетите рискове.

А кои са ненужните такива? Ами, примерно, онези от които ще си строшите безвъзвратно главата. Глупави състезания, които не са инициирани от собствената ви воля. Всички задължения, които ви носят само стрес, но не и лично удовлетворение. Опитите за успех, започнати само от гордост, но не и от реална необходимост.

Рискувайте винаги за нещата в живота ви, които си заслужават. Не пропилявайте шансовете си в глупави игри. Останалото си го знаете вие.

Поемете глътка въздух в най-трудния момент. Погледнете го от друга страна. Заслужава си да се борим с трудностите, когато знаем какво печелим, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май