10 стъпки към постигането на душевен комфорт

Повечето хора смятат, че "тайната", за да се случи това, е известна само за "просветените" хора
10 стъпки към постигането на душевен комфорт
Как да направим така, че да постигаме душевен комфорт в себе си дори в моментите, когато периодът ни е натоварен и/или важни, но неприятни събития се случват и те обземат съзнанието ни изцяло, като не ни позволяват дори за миг да се насладим на живота си? Повечето хора смятат, че "тайната", за да се случи това, е известна само за "просветените" хора. Истината е, че бихме могли да изпитаме душевен мир и с помощта на съвсем простички и обикновени действия от наша страна.

А ето и няколко техники, които може да изпробват..

1. Припомнете си кога беше последният път, в който се чувствахте удовлетворени, щастливи и спокойни. Опитайте да визуализирате своите спомените от тези моменти. Припомнете си кога е било това, какво беше времето навън, с какво бяхте облечен/а, какво се случи (спомнете си стъпка по стъпка), какво беше усещането, което имахте тогава...

2. Мислете за това – наистина ли случващото се в момента е толкова лошо, страшно и пагубно за вас? Какво е най-лошото последствие, което може да бъде резултат от случващото се?

3. Направете нещо, което не сте правили от много време насам (или никога досега), а сте искал/а да направите и би ви донесло удоволствие.

4. Отделяйте време поне по веднъж на ден, в продължение на две седмици, да си припомняте по едно ваше качество или постижение, което оценявате високо. Не е задължително да си мислите само за гениални неща, които сте сторили – дори дребен жест към някого пак би могъл да бъде достоен за уважение.

5. Обадете се на стар ваш познат или приятел, с когото винаги сте прекарвали времето си забавно, но не сте се чувала с него от дълго време. Поговорете с него/нея, можете да си спомните и какви случки сте имали заедно преди.

6. Приготвяйте си (или си поръчвайте в заведение) веднъж седмично, в продължение на месец, вашето любимо ястие. Докато си похапвате, опитайте да се наслаждавате на всяка една хапка.

7. Ако определени неща от вашето минало не ви позволяват да се отпуснете и да се наслаждавате на настоящето си, дефинирайте ясно кое точно от това, което се е случило преди, нарушава вашия вътрешен комфорт. След това помислете и върху това как можете да "освободите" съзнанието си от негативните мисли, свързани със ситуацията. Обикновено пътят за това е свързан с приемане на случилото се и промяна на нагласите ни. Това би могъл да бъде труден процес – не се отчайвайте, ако не успеете да се справите сами.

8. Ако в някакъв момент ви е много тежко, помислете си за това кое е нещото, което би могло да промени (или смекчи) тези ваши негативни усещания. Ако "лекарството" е невъзможно да бъде набавено, помислете си за това с какво друго бихте могли да го замените (макар и ефектът от него, да бъде по-слаб).

9. Познавате ли човек от обкръжението си, който според вас е в душевен мир със себе си? Как смятате, че той е постигнал това? Има вероятност, когато тръгнете да си отговаряте на този въпрос, да започнете да посочвате външни обстоятелства от неговия живот. Опитайте да се концентрирате обаче върху неговия мироглед, върху мисленето и поведението му. Смятате ли, че бихте могли да постигнете същото? Ако отговорът е не – кое би ви попречило, за да се случи това?

10. Когато изпитвате вътрешен дискомфорт, попитайте себе си: "Ако продължавам да мисля негативно и се притеснявам за нещата, променям ли реално нещо в ситуацията?" Често отговорът на този въпрос е отрицателен. Тогава, запитайте се защо продължавате да мислите по този деструктивен начин? Много често ние можем да въздействаме на своите емоции рационално – посредством своя разум.

Ако продължавате да не се чувствате добре, след като сте опитал/а някоя или всички от изброените техники, добре е да се консултирате със специалист. При повечето хора, които нямат клиничен проблем, нещата по-горе променят негативното им настроение в положителна насока. Но това не могат да бъдат "рецепти за преодоляване на проблемите" за хора, които имат сериозни такива, свързани с вътрешен дискомфорт и перманентно изпадат в негативни, депресивни състояния.

Анелиа Дудина е психолог, психодрама асистент и водещ на групи за личностно развитие, създател на Е-списание за психология "Посока".

ключови думи:
душевен комфорт съвети

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април