Креативността

Начин на живот
Креативността

Най-важното

Креативност е да скулптурираш двуметрова елха от бирени бутилки в средата на офиса. Коледните лампички, премигващи в почти всевъзможни цветове, спираловидно катерят пирамидата и създават истински празнично настроение сред работохолиците.

Минималистичната инсталация е дело на шепа div-аци и jeni, предвождани от велик, древномакеденоски владетел.

Хо-хо-хо!

Креативността. Противно на всеобщата заблуда, тя не е равнозначна на изкуство. Повечето хора я считат за рядка дарба, с която само малцина имат щастието да бъдат благословени. Истината обаче е друга.

Креативността е естествен потенциал, който всеки от нас притежава и може да развива и учи. А проявите му са ежедневни - в разговорите с хората, в нещата, които правим и вниманието, което отделяме на детайлите. В стремежа вътрешният ни свят да бъде в хармония с външния. 

Не сте напълно убедени? Тогава е време да промените собствените си схващания относно нестандратното мислене. Преди всичко, не бива да допускате, че креативни са само големите визии и открития, разтърсили обществеността. Творчеството би могло да се изрази в дребни и незначителни на пръв поглед аспекти, като готвенето, например.

Вярваме, че в съществото на всеки от вас се крият уникални творчески заложби. Затова, нека разбудим гениите! Ето как... 

Обявете война на рутината

inm.com

Опитайте да организирате ежедневието си по нов, различен и вълнуващ начин. За целта, започнете още от сутринта и то, здравословно. Изберете нов маршрут за работа, обядвайте на незпознато място (заложете и на непознато меню), заобиколете се с предмети, които ви вдъхновяват и изпълват с енергия. Разнообразeте и начина, по който прекарвате времето си след края на работния ден.

Всичко това ще ви помогне да се отърсите от еднообразието – най-големият враг на въображението.

Задавайте неудобни въпроси

Сериозен инструмент за стимулиране на креативността е любопитството. Задавайте неудобни въпроси, проявявайте интерес към теми, които иначе са далече от вас и се информирайте. С няколко думи, разширявайте собствените си хоризонти и обогатявайте личните си възприятия. 

Критикувайте, но умерено

Друга интересна техника се състои в това да оценявате - положително и отрицателно. Промяната на гледната точка пък е вариант да възприемате нещата от различен ъгъл, за да намерите повече от едно решения на даден проблем. И разбира се, бъдете обективни и критични - най-вече към себе си.

Творете

Практиката показва, че ръчният труд е мощна дейност, която стимулира иновативните способности. Сблъсквайки се с белотата на лист хартия, например, единственото, което би могло да саботира хрумването на блестящите ви идеи, е липсата на мотивация да се изразявате.

Пишете, рисувайте и танцувайте! Не е необходимо да влагате някакъв смисъл, просто упражнявайте свобода на движението и мисълта. Само така ще се освободите от бариерите и стереотипите в съзнанието си.

Креативността е начин на живот. Умение, което откриваме в себе си и доизграждаме с постоянство – чрез постепенното формиране на стил, увереност и наблюдения.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април