Направи си сам слънцезащитен крем

Направи си сам слънцезащитен крем

Съвременният човек е свикнал да купува козметиката готова, пакетирана директно от магазина. Има и друг начин да получим необходимите ни козметични продукти – като си ги направим сами. Не е трудно, нито отнема много време! Напротив, изключително приятно и интересно е. Полученото количество е много, а за качеството на ръчно направения продукт, едва ли е необходимо да споменаваме.

Тъй като вече сме в сезона на топлото време, слънце, екскурзии, плажове, басейни и т.н. – това, от което кожата ни най-много се нуждае, е защита от слънцето. Затова и днешната ни рецепта показва как да си направим сами слънцезащитен крем.

Много хора, не си представят как може да се случи това, но всъщност е лесно и бързо, а полученият крем е ароматен и нежен за нанасяне. Подходящ е за цялото семейство!

Ето и рецептата за домашен, ръчно направен слънцезащитен крем:

  • Кокосово масло – 50 мл. Кокосовото масло е в основата на нашия слънцезащитен крем. Освен, че овлажнява кожата и я прави по-еластична, то има естествен слънцезащитен фактор (SPF5). Маслото е чудесна основа за всякакви кремове, тъй като е много приятно за нанасяне върху кожата и попива бързо. Използвайте само студенопресовано сурово кокосово масло, тъй като то не е преработено и всичките му полезни качества са запазени. Редовното използване на кокосово масло предпазва кожата от появата на петънца и сенки, които се появяват с напредването на възрастта или от прекомерното излагане на слънце.
  • Маско от жожоба – 20 мл. Базовото масло от жожоба няма аромат и е хипоалергенно. То омекотява и овлажнява кожата в дълбочина. Действа добре за предотвратяване на стрии и бръчки. Маслото е ценно в козметиката, заради съдържанието си на витамини Е и В комплекс. Използваме масло от жожоба в нашия слънцезащитен крем, тъй като то стимулира синтеза на витамин D и меланин.
  • Масло от авокада – 10 мл. То има естествен слънцезащитен фактор (SPF4-10). Маслото от авокадо е богато на омега-3 мастните киселини и предпазва кожата от негативното влияние на UV-лъчите, затова го използваме в нашия крем. Подходящо е за деца. Изобилието на витамин Е в базовото масло от авокадо го превръща в незаменимо средство в борбата срещу стареенето и свободните радикали.

Смесете всички съставки и внимателно ги разтопете на водна баня. Периодично разбърквайте, докато се смесят добре. Сместа не бива да завира, 10 минути на водна баня са напълно достатъчни. Съхранявайте слънцезащитния крем в стъклен буркан. Пресипете малка част от крема в по-малка опаковка и го вземете с вас на плажа или на планината. От топлото той допълнително се разтапя и става още по-лесен за нанасяне.

Тъй като натуралните слънцезащитни кремове са с нисък фактор е добре по-често да нанасяте крема върху кожата. Този крем е подходящ за цяло тяло, включително и за кожата на лицето. Също така е подходящ и за всички типове кожа. Ако сте с мазна кожа, не се притеснявайте, че кожата ще се омазни допълнително.

Нашият натурален ръчно направен крем не е водоустойчив, така че след всяко влизане във водата е добре отново да нанасяте.

Винаги може да добавите други етерични и базови масло по ваш избор към крема! Ако искате да постигнете леко шоколадов нюанс на кожата, може да включите и какаовото масло към крема. То има благотворен резултат върху кожата. Предпазва от слънчеви изгаряния, но в същото време стимулира умереното почерняване на кожата.

Предимствата на този натурален ръчно направен слънцезащитен крем са:

  • нежен и приятен за нанасяне;
  • без оцветители, без силикони, без алергени, без химия – изцяло натурален;
  • високо съдържание на антиоксиданти и други полезни за кожата витамини и вещества;
  • хидратира дълбоко кожата;
  • придава еластичност – предотвратява появата на стрии и бръчки.

Нашият домашен слънцезащитен крем е лесен за приготвяне и със сигурност не вреди на кожата. Освен това, разполагате с голямо количество крем, който е подходящ за употреба от цялото семейство. Е, какво повече може да искаме.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април