Casa Nautilus

Приветствайте природата в дома си
Casa Nautilus

Удари часът на био-ерата в съвременната архитектура. Не са малко ентусиастите, които искат да сложат край на грубите и дисхармонични пространства. На синтетиката и индустриализацията в собствените ни обиталища. Възгледите и начинът им на работа се обясняват най-лесно с термина биоархитектура. Тоест, ако търсите естествени линии, органични форми и материали, както и свежи решения – сега е моментът да ги намерите! :)

Един от най-интересните примери, отнасящи се към внасянето на природното във външния и вътрешния дизайн, е мексиканският архитект Javier Senosiain.

Въпреки, че твори в духа на естетиката на Гауди и на структурните идеи на Франк Лойд Райд, органичните му къщи винаги са оригинални и неповторими, истински произведения на изкуството.

Casa Nautilus, завършена през 2007 година, се намира в Мексико Сити и е една от най-впечатляващите сгради, проектирани от дизайнера.

Къщата-охлюв, както я наричат, е интересна с това, че наподобява очертанията на мида. Има вътрешна градина, мебели, които са естествено продължение на стените, цветни витражи и още мнооого чудатости в синхрон с природното.

Клиентите на Senosiain - млада двойка с две деца, решават да избягат от живота в конвенционално жилище и намират своето убежище в този уютен шедьовър.

Материалът, от който е построена къщата, е "Grancrete”- вид керамика, по-здрава от бетона, абсолютно пожароустойчива и с много добра изолация.

От друга страна, спираловидният дизайн на симпатичната черупка, използваните материали и методът на строителство я правят устойчива при земетресения и лесна за поддръжка. А и нестандартният дом е изграден в близост до планина и предлага прекрасна гледка към върховете й.

Вътрешността на черупката е също толкова очарователна. Кухнята е оформена като език, който сякаш израства от стената, като по същия начин са проектирани и леглата. Във всекидневната има канапе, наподобяващо медуза. Душовете и кранчетата в банята пък са като хоботчета и каскади. Това допълнително засилва усещането за подводен живот.

Шарените витражи пречупват светлина в къщата и превръщат мястото в една приказка от форми, цветове и магическа акустика.

Малките цветни плочици, стъпаловидните камъни, правите линии и облите форми, множеството прозорци. Всички тези природни елементи придават усещането, че не се намираш в реален свят, а по-скоро в черупката на охлюв или в голям фосил.

Признаваме си, и на нас ни се прииска да зарежем всичко и да заживеем в нещо толкова красиво, модерно и полезно за майката Земя. Помечтайте си на воля в галерията. :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април