5 признака, че депресията се влошава

Не бива да ги пренебрегвате
5 признака, че депресията се влошава

Присъствието на депресията в живота ви понякога може да бъде почти неуловимо. Много пъти хората смятат, че са тъжни или депресирани, заради определена ситуация или че просто са потиснати.

Колкото по-тежка става депресията, толкова по-малко я разбирате и осъзнавате. Колкото по-депресирани ставате, толкова по-малко вероятно е да потърсите помощ.

Обикновено си мислим, че можем да се справим с депресията и когато тя ни завладее, ще разберем и ще потърсим помощ, но рядко се случва така.

Мнозина търсят помощ по неефективни начини, като плачат например, очаквайки другите да разгадаят какво се случва и да помогнат.

За да си помогнете, преди всичко трябва да следите себе си и след това да реагирате. Затова трябва да сте наясно със симптомите, насочващи, че депресията ви се влошава. Ето кои са те.

1. Установявате, че плачете все по-често, без да има конкретна причина. Вероятно започвате да мислите за всички хубави неща в живота си и започвате да се чувствате виновни, че сте тъжни и плачете, въпреки тях.

2. Негативните мисли бързо зачестяват. Вместо да имате тъжни или болезнени мисли само вечер например, те започват да ви застигат и през деня.

3. Бавно започвате да се изолирате от семейство и приятели. Бавно, защото в началото може да ви се струва, че имате нужда от малко време да се усамотите, но впоследствие това прераства в изолиране от хората, които обичате.

4. Отделяте все по-малко време за дейностите и хобитата, които обичате. Когато установите, че вече нямате никакъв интерес към любимите си дейности, е време да потърсите помощ.

5. Трудно е да се концентрирате. Умът ви може да бъде зает с определени ситуации или житейски събития в живота, които ви засягат негативно.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април