Кренвиршите от какво?!

Скоро и от хартия, при това съвсем официално...
Кренвиршите от какво?!

Всяко нещо си има край. Кренвиршът, от своя страна, си има два края. Но никой не знае какво има между тях. Или поне не иска да си представи, поради простата причина, че производственият процес на въпросния хранителен (?) продукт наподобява нещо средно между филм на ужасите и някой от по-разкрепостените жанрове в порното:

Точно, когато си мислим, че хранителната (?!!) индустрия няма с какво повече да ни втрещи, разбираме, че научно-техническият прогрес в САЩ е на път да издигне извращенията на качествено ново равнище. Тук става дума не за друго, а за грижа за здравето. За пореден път усилията на преработвателите са насочени към намирането на "здравословен" заместител на наситените мазнини в кренвиршите.

Знаем, че досега са правени опити за подмяната им с хидрогенирани растителни масла. За съжаление, това водело до сериозни промени в консистенцията на крайния продукт и, поради тази причина, отпаднало като вариант. Все пак, дори и да успееш да убедиш хората, че холестеролът е вреден, доста по-трудно ще ти се удаде да ги накараш да променят очакванията си по отношение на текстурата и вкуса на храната. На всичкото отгоре, с времето се оказало, че подмяната на наситените липиди с транс-мазнини по никакъв начин не намалява случаите на сърдечносъдови заболявания и диабет, дори напротив.

Това поставя пред месопреработвателите задачата да разработят субстанция, която в максимална степен да наподобява физичните свойства на добрите стари топченца мас в кренвирша. Пък била тя с хранителната ценност на руло тоалетна хартия. Понастоящем погледът на надеждата е вперен в специален гел, направен от етилцелулоза. Иначе казано – материал, сходен с целулозата в дървесината.

Експериментите с нея показват, че, когато се комбинира с рапично олио, той доста успешно придава на колбасите характерната твърдост и текстура и ги прави като истински. От гледна точка на безопасността на продукта, един от изследователите коментира, че това е също толкова невинно, колкото да сдъвчеш парче хартия. Ние бихме добавили, че е и много добър повод месните продукти в скоро време да започнат да се появяват с огромен надпис "+ ФИБРИ!".

В допълнение, може би е добре да се знае, че патентът за новия гел наскоро е закупен от небезизвестните Mars. Това означава, че освен в колбасите, същият скоро може да намери място и в любимите ви шоколадови десертчета.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 25.03.2012 | 16:21
    " Крилце или кълка " - който е гледал този филм преди години,ще разбере за какво става въпрос.А който не го е гледал - може да го види и тогава и той ще разбере за какво става дума.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април