Фреш

Можете да бъдете сигурни, че във всеки един момент някой, някъде се оплаква от това колко малко яде...

Можете да бъдете сигурни, че във всеки един момент някой, някъде се оплаква от това колко малко яде и колко много се движи и въпреки това бавният му метаболизъм и/или генетичната предразположеност непрестанно саботират опитите му да свали тегло.

Да, има хора, които наистина се раждат с по-голяма склонност да складират мазнини. Да, ако някога си имал проблеми с килограмите, дълго време след това ще бъдеш предразположен към завръщане в старото си положение. Да, има определени лекарствени препарати и дадени хормонални проблеми, които могат да затруднят отслабването.

Тези факти обаче не трябва да служат като универсално оправдание за абсолютно всички случаи, в които някой някъде се опитва да свали тегло, но не успява. В научната литература има едно много цитирано изследване, което доста добре илюстрира проблема на този някой и това е неговата склонност сериозно да подценява калорийния си прием и значително да надценява физическата си активност.

Колко сериозно и колко значително ли? В конкретния случай става дума за 47% подценяване и 51% надценяване респективно. Тоест, ако някой някъде си мисли, че на ежедневна база яде по 2000 ккал и гори по 500 ккал от физическа активност, нищо чудно в реалността той да яде по-скоро по 3000 и да гори едва 330.

Пълният текст на изследването можете да откриете тук: https://goo.gl/jD1nNR

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май