Фреш

Всички сме чували, че смехът е здраве, но знаем ли какво точно се крие зад тази крилата фраза?

Ето ви един пример - съществува връзка между смеха и доброто функциониране на сърдечно-съдовата система. През 2005 година учени от Университета в Мериленд наблюдават свойството на смеха да подобрява кръвообръщението, разширявайки вътрешното покритие на кръвоносните съдове.

Предполага се, че това се дължи на засиленото отделяне на азотен оксид от ендотелната тъкан. Други полезни свойства на азотния оксид са намалени възпалителни процеси и кръвосъсирване.

Смехът, също така, намалява някои свързани със стреса хормони като кортизол и адреналин. Докато се смеем, мозъкът секретира и ендорфини, които пък имат болкоуспокояващ ефект.

Не на последно място, смехът увеличава броя на клетките на имунната система, които произвеждат антитела и увеличава ефективността на Т-клетките - бели кръвни телца, които играят основна роля в клетъчно медиирания имунитет.

Шестгодишните деца се засмиват по около 300 пъти дневно. За сравнение, един възрастен човек се смее между 15 и 100 пъти в рамките на същия времеви период.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май