Фреш

Алкалната диета е едно сравнително ново "изобретение" на диетичната индустрия, което бързо придоби...

Алкалната диета е едно сравнително ново "изобретение" на диетичната индустрия, което бързо придоби популярност по света и у нас. Привидно научните принципи, на които се базира тя, привлякоха и иначе разумно мислещи хора към последователите й.

Идеята зад нея е, че приемът на храни, които стимулират отделянето на киселини, може да изчерпа минералните запаси в тялото и да ни разболее. Като цяло, режимът препоръчва консумацията на повече плодове и зеленчуци за сметка на месото, млечните продукти, зърнените храни и простите захари. Поставя се акцент на водата като силно "алкализираща" течност.

Истина е, че раковите клетки не виреят в алкална среда и се размножават много по-бързо в киселинни условия. Това е потвърждавано с помощта на много експерименти. Има една подробност обаче - въпросните експерименти са проведени ин витро и резултатите от тях в никакъв случай не могат да бъдат пренесени като валидни за живата система, която са телата ни. В случая имаме класически пример за изваждането на един научен факт от контекст и раздухването му до степен на пълно безумие.

Важно е да знаете, че хранителните ви навици НЕ могат да повлияят на киселинността на която и да е част от тялото. Единствено изключение прави урината. Кръвообращението и органите ви контролират pH в много тесни граници, защото в противен случай ще се разболеете сериозно и дори можете да загубите живота си. Да - раковите клетки не оцеляват в алкална среда, но същото се отнася и за всички останали клетки в организма. 

Химичните реакции в него се стартират от химикали, които наричаме с общото наименование ензими, и функционират в изключително тесен киселинен спектър, който е различен за различните флуиди и органи. В случай, че оптималната за съответната система киселинност се промени, тялото бързо взима мерки, за да коригира нарушението. Това се нарича хомеостаза. 

Ако задържите дъх, например, в кръвообращението се натрупва въглероден диоксид и pH на кръвта започна да спада, докато не започнете да изпитвате добре познатия ви дискомфорт и в крайна сметка не припаднете. Вследствие на тези реакции обикновено спирате да задържате дъха си и киселинността на кръвта бързо се нормализира. 

Затова и здравето на бъбреците е особено важно. Нарушенията в тези органи могат да доведат до неспособност за регулация на pH на кръвта, което да доведе до смущение на химичните реакции в тялото, акумулиране на токсични продукти и в крайна сметка - смърт.

Храносмилането на някои храни може да доведе до крайни продукти, известни още като пепел. В резултат урината би могла да стане киселинна или алкална, но, както вече споменахме, това е единствената течност в тялото, чието pH се променя в резултат от диетата.

За повече информация: https://goo.gl/NRnR4N

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май