Фреш

Никой не може да каже със сигурност как се е стигнало до настоящото полово разделение на труда по...

Никой не може да каже със сигурност как се е стигнало до настоящото полово разделение на труда по отношение на храната, но в почти всеки един език съществува поне една поговорка, която съответства на нашето "Тате носи, мама меси."

В английския език думата за дама (lady) произлиза от староанглийското hlæfdige, което в буквален превод ще рече "тази, която меси хляб". Думата за господин пък (lord) e производна на староанглийското hlafweard - "пазител на хляба".

Неслучайно и една от еволюционните хипотезите във връзка с мъжката и женската роля в кухнята гласи, че традиционно жените (като по-неагресивни и слаби физически) са отговаряли за готвенето и събирането на храна от растителен произход, докато мъжете са ловували (носели са месото, тоест) и са пазели жените и храната по време на готвене.

И до днес се срещат примитивни общества, в които наличието или липсата на интимна връзка се обозначава от наличието или липсата на споделена сготвена храна между двама души.

В някои племена самото предлагане на храна от свободна жена на неангажиран мъж означава покана за съвместно съжителство. В други пък вилицата на мъжа се схваща като символ на неговия полов орган. И когато мъжът извади вилицата от косата си и я покаже на жената, той определено иска да й засвидетества своя апетит...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април