Знаете ли, че...

Ще си спомните много повече подробности и детайли свързани с конкретно събитие от миналото, ако...

Ще си спомните много повече подробности и детайли свързани с конкретно събитие от миналото, ако разказвате историята си със затворени очи, отколкото ако се стремите да пресъздадете обстановката с отворени?!

До този извод стигнали британски учени поставили определена група от хора под наблюдение. Учените прожектирали на участниците в експеримента късометражен филм, след което ги накарали с подробности да го разкажат. Изненадата им била голяма, когато установили, че групата разказваща филма със затворени очи са си спомнили с цели 23% повече подробности, от тези които пресъздавали в разказ филма с отворени очи.

Учените си обясняват този феномен с факта, че когато човек е с отворени очи той несъзнателно се разсейва с неща от заобикалящата го действителност за разлика от миговете, когато е със затворени очи. Д-р Robert Nash преподавател по психология и ръководител на проучването споделя, че затварянето на очите може да помогне да се формира ясна представа за времето, в което се е пренесъл разказвача.

Откритията от учените били публикувани непосредствено след това в списанието Legal and Criminological Psychology, тъй като това би дало възможност да се достигне до повече детайли при снемането на показания от свидетели на тежки престъпления.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май