Знаете ли, че...

Средиземноморската диета може да намали риска от рак на гърдата до 62%?!Според най-новите...

Средиземноморската диета може да намали риска от рак на гърдата до 62%?!

Според най-новите изследвания публикувани в JAMA Internal Medicine показват, че Средиземноморската диета, която е изключително богата на зехтин намалява чувствително риска от рак на гърдата с цели 62%.

Изследователите в Испания наблюдавали над 4000 жени на възраст между 60 и 80 годишна възраст, които били разделени на 3 основни групи.

На първата група им било зададено да спазват Средиземноморската диета, богата на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, риба, бобови растения като задължително е трябвало да ползват ограничено количество млечни продукти, червено месо и сладкиши. Задължителният минимум за употребата на студено пресован зехтин е бил в рамките на 4 супени лъжи всеки ден.

Втората група също следвала Средиземноморската диета, но с добавка на смесени ядки вместо зехтина.

Третата група е била инструктирана да ядат бедна на мазнини диета.

През следващите 6 години, общо 35 жени са развили рак на гърдата, но жените, които консумират зехтин са имали 62% по-малък риск в сравнение с дамите, които следвали диета с ниско съдържание на мазнини.

Жените, които консумирали ядки вместо зехтин също намалили риска от рак на гърдата, но със значително по-малък на брой проценти.

Изследователите смятат, че чудодейните свойства на зехтина се крият в съдържащите се в него съединения подобни на антиоксидантни полифеноли, които могат да убиват раковите клетки и да спират разрастването на туморните образования.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април