Знаете ли, че...

Ако не перете хавлиите си редовно можете сами да станете причина за множество инфекции в дома...

Ако не перете хавлиите си редовно можете сами да станете причина за множество инфекции в дома си?!

Вероятно имате ден за пране, но нямате време да изперете повече от една пералня на седмица. Пълните пералнята или коша за пране с панталони, ризи, поли и бельо. Обещавате си да изперете хавлиите следващата седмица, но в деня за пране пак сте много заети и се е натрупало друго пране. И още една седмица и още една, докато вече не можете да си спомните кога последно прахте хавлиите. И изведнъж хавлиите, които постоянно ползвате съвсем вече не са свежи и чисти.

Каква е опасността?

Кожни инфекции (най-често прихванати във фитнеса). Или дори всякакъв вид гъбички.... и по интимните части.

Най-лошото, което може да ви се случи е да попаднете в инфекциозното отделение.

Макар, че е възможно, това е малко вероятно, според Сюзън Витие - директор на център по микробиология в Ню Йорк.  Дори и да сте чисти след душ, вие прехвърляте бактерии от тялото си върху хавлията. Те се размножават, ден след ден. В повечето случаи, ползвайки вашата собствена хавлия няма да ви навреди, но не и ако сте я ползвали повече от 3-4 пъти.

Например, ако сте носители на патогеничната бактерия MRSA, както е при 10% процента от напълно здравите хора, а кожата ви е суха и напукана, можете да заразите себе си. Шансът бактерията да проникне по-дълбоко от кожата ви е малък, но ако бактерията проникне в кръвта ви, най-вероятно ще трябва да потърсите медицинска помощ. Дори и за носителите на MRSA, прането на хавлиите след 4-5 ползвания е повече от опасно.

Ако по някакъв начин гъбички или други бактерии попаднат в хавлията ви, само след 4 ползвания те ще се размножат и тя ще започне да мирише. Бактерии, с които тялото ви ще контактува при всяко ползване на хавлията. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май