Знаете ли, че...

 
маракуята може да убива яйцата на плодовите мушици?
Китайски учени са открили, че...

 

маракуята може да убива яйцата на плодовите мушици?

Китайски учени са открили, че маракуята може директно да убива яйцата на плодовите мушици, предлагайки нов метод за борба с вредителите, съобщава БТА, позовавайки се на доклад на "Сайънс енд текнолъджи дейли".

Плодовата мушица е основен вид вредител, който намалява добива на плодове, зеленчуци и ядки за търговски цели. Маракуята, която произхожда от Южна Америка, е въведена в южната част на Китай през 2012 г. за широкомащабно засаждане.

Наблюденията на учените са показали, че маракуята привлича местните плодови мушици да снасят яйца в плодовете, но повечето от тях не се излюпват.

Според изследователите от Южнокитайския селскостопански университет, когато плодовата мушица проникне в средния слой на обвивката на плода, за да снесе яйца, това предизвиква разпадане на растителната тъкан и отделяне циановодород, който убива повечето от яйцата.

Учените отбелязват, че това е първият установен случай на живо растение, което е в състояние директно да убива яйцата на вредителите в изследване на взаимодействието между растенията и растителноядните насекоми.

Маракуята може да се препоръча като култура за улавяне на вредители, която да се засажда на границата на овощна градина или поле с пъпеши, за да бъдат контролирани плодовите мушици, допълват изследователите.

Въпреки че екологичните капани обикновено могат да бъдат компенсирани от способността за учене или еволюцията на растителноядните насекоми, този, осигурен от маракуята, може да бъде постоянен в случая с плодовите мушици, според проучването, публикувано в сп. "Пест мениджмънт сайънс". 

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май