Дишането може да променя вкуса на храната

Дишането може да променя вкуса на храната

Още по темата

Бавното дишане наистина може да направи вечерята ви много по-приятна, установиха учени.

 

Инженери от Йейл откриха, че техниката на дишане е много важна за вкуса на храната. Бавното и спокойно дишане наистина може да подобри вкуса на ястието и да засили неговия аромат.

 

Учените провели експеримента с помощта на 3D принтиран модел на дихателните пътища и носа на човека, от ноздрите до трахеята и проучили как преминаването на въздуха по тях влияе на възприятията ни по време на хранене.

 

При бързо хранене, когато вдишате в носа ви се образува "завеса”, която пречи на хранителните частици да попаднат в белия дроб. При издишване се контролират клетките на обонянието. Скоростта на дишането определя движението на частиците, а бавното дишане увеличава обонянието.

 

Предишни изследвания показват, че не само дишането , но и шумът е фактор за това дали една храна ще ви хареса. В шумни пространства чувството за "вкусно” и особено за сладко се притъпява, установиха учените. Доказано е, че на шумно място хората са склонни да не усещат захарта толкова натрапчиво, колкото в тихи помещения.

ключови думи:
вкус диети дишане храна

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Стрелец
23 ноември – 21 декември