Най-добрата температура за пълноценен сън!

Настройте термометъра и заспивайте дълбоко
Най-добрата температура за пълноценен сън!

Искате най-накрая да спите дълбоко и безпроблемно като бебе. На по-висока или по-ниска температура да заложите? През зимата вероятно надувате инстинктивно парното, а в горещите месеци се чудите как да разхладите максимално спалнята. Не преминавайте в никоя от двете крайности, защото това може сериозно да обърка съня ви.

Според здравните експерти идеалната температура за качествен сън е между 15,5 и 19,5 °C. Когато легнете в леглото, опитвайки се да заспите, температурата на тялото ви намалява, за да улесни заспиването. И ако вие сте превърнали стаята си в парник или морга това може да доведе до безпокойство и да повлияе на качеството на съня, особено в REM (бързо движение на очите) – степента на сън с най-висока мозъчна активност. По време на този етап има силна мозъчна дейност и често сънувате. Налице са спонтанни бързи движения на очите и минимално движение на тялото. Обикновено е трудно да се събудите в този период.

За спокоен и качествен сън ще помогне още приглушената светлина и тишината. Особено стимулираща е обстановката в стил "пещера". В случай, че ви е леко хладно, можете да се адаптирате като сложите чорапи или термофор с гореща вода на стъпалата. Така ще предпазите крайниците си от изстиване и ще подсилите оросяването им.

В стаята на бебето или малкото дете температурата трябва да е по-висока – между 19,5 и 22 °C. Мъничето трябва да е добре завито и температурата в стаята да не се променя през цялата нощ.

ключови думи:
здраве сън температура

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Везни
24 септември – 23 октомври