Разкошен чийзкейк с боровинки

Само една хапка от него ще ви зареди с още повече лятно настроение
Разкошен чийзкейк с боровинки

Една част от екипа ни има сладникава тайна – пристрастена е към чийзкейковете във всички форми и вариации.

Точно за това днес ни иска да ви забъркаме тематична рецепта с боровинки и истинско лятно настроение. Все пак уикендът предстои :)

Чийзкейкът често търпи "ъпдейти" на местна почва, но ние ще се постараем да не импровизираме твърде много. Точно тази рецепта дори сме пробвали за пикник и резултатът удържа цели 5 часа в хладилна чанта, за да прави компания на бутилка розе по-късно.

Вярно, някой може да каже, че това не е най-здравословната идея за пикник, нито пък най-диетичната, но ние само ще кажем, че "здравословно" често значи и да доставя удоволствие...

Ето и необходимите продукти за 8 парчета:

350 грама крем сирене

300 милилитра заквасена сметана

200 грама пресни боровинки

150 грама бисквити (най-добре пълнозърнести или от тези, които подпомагат храносмилането)

100 грама масло, разтопено

70 грама ситна захар и още 2 супени лъжици пудра захар

2 чаени лъжички лимонов сок

настърганата кора на 1 лимон

1 ванилия

Начин на приготвяне:

Намазнете форма за торта с подвижно дъно с диаметър 20 см.

Сложете бисквитите в найлоново пликче и ги натрошете добре с помощта на точилка. Смесете получените трохи с разтопеното масло и разстелете получения микс на равен слой в намасления съд.

В дълбока купа смесете крем сиренето и ситната захар, лимоновия сок, настърганата кора на плода и ванилията. В отделен съд разбийте сметаната и бавно и внимателно я добавете към микса с крем сиренето.

С лъжица разстелете кремообразната смес върху пласта бисквити с масло. Отгоре заравнете добре с помощта на шпатула. Сложете в хладилника за 2-4 часа, за да стегне.

Междувременно изсипете боровинките и пудрата захар в тиган и оставете на огъня, докато омекнат. След това им дайте достатъчно време да изстинат напълно.

Когато чийзкейкът е стегнат и готов, отстранете внимателно горната част на съда, за да остане само върху дъното му. С лъжица разпределете равномерно боровинките отгоре, нарежете и сервирайте.

Ако ще ядете сладкиша по-късно, можете да го оставите в хладилника за още няколко часа, но внимавайте да не замръзва.

О, да - можете да го ядете само с вилица ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 8
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 8
    от Виолета Костадинова | 16.08.2012 | 18:08
    Правила съм същата рецепта но със желатин две пакетчета!!! Невероятен е!
  • 7
    от Dodo-kids Stoyanova | 03.08.2012 | 16:57
    Пропускате че с сместа от крема сире и сметана трябва да се добави половин пакетче желатин разтворен на водна баня а останалото количество от желатина добавете в боровинките
  • 6
    от Krasimira Dimitrova | 17.05.2012 | 12:34
    Отговор на коментар #5 от Петя Дикова : Много благодаря за информацията! :) Непременно ще се опитам да го направя :)
  • 5
    от Петя Дикова | 17.05.2012 | 10:54
    Отговор на коментар #4 от Krasimira Dimitrova : Здравейте, Красимира! Има доста варианти: можете да използвате кашкавалена извара, която е по-мазна; обичайното сирене "Крема"; сирене "Филаделфия"... Важното е да не са предварително осолени :)
  • 4
    от Krasimira Dimitrova | 16.05.2012 | 13:29
    Мога ли само да попитам какво крема сирене се използва? Може би въпроса ми е малко глупав, но по принцип не готвя и не съм много запозната с нещата, а рецептата много ми хареса и искам да се пробвам. Благодаря!
  • 3
    от Златка Стефанова | 12.04.2012 | 21:12
    straxotna vkusotiq:)
  • 2
    от Петя Дикова | 31.08.2011 | 14:52
    Отговор на коментар #1 от Веселина ore : Благодарим, Веселина, страхотна рецепта. Надяваме се скоро да имаме възможност да я пробваме и ще споделим и личен опит :)
  • 1
    от Веселина ore | 30.08.2011 | 20:51
    Ами да ви кажа тогава моя чийзкейк, с конфитюр от боровинки или ягоди.При него избягвам пресичането на сметаната(защото не ползвам). Всъшност това е испанската рецепта на чийзкейк.
    Продукти .
    4 яйца
    20 бисквити тип „Чайка“
    250 гр крема сирене
    60 гр. разтопено краве масло
    2 суп. лъжици нишесте(най–добре лимоново)
    250 мл. кисело мляко
    8 лъжици захар
    1 малко бурканче конфитюр
    Омесват се бисквитите направени на прах с маслото и се расзстилат равномерно във формичка за торта. формичката се поставя във фризера докато приготвим останалата смес. Всичко останало (без конфитюра ) се разбърква с миксер (на ниска скорост) до хомогенна смес. Изсипва се върху бисквитите и се пече в предварително нагрята фурна на 200 градуса 30 мин. Оставя се да изстине , може и в хладилника. Аз лично я правя за следващия ден , тогава я намазвам с конфитюра. Когато има пресни ягоди ги нарязвам , нареждам ги върху тортата и заливам с подсладено ягодово желе.,но незнам дали се продава в България. Да ви е сладко.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Лъв
23 юли – 23 август