Когато кофеинът е отрова

Защото с всяко нещо може да се прекали, но не е толкова лесно, колкото си представяте
Когато кофеинът е отрова

Преди време Невяна нарече кофеина изкусен измамник. Днес ще отидем още по-далеч и ще го кръстим отрова. Но не, защото всички са полудели да четат статии на тема токсини и смърт, а защото, както самият баща на токсикологията Парацелз е казал, "Dosis sola facit venenum! (Само дозата прави отровата!).

Кофеинът е нещо, с което половината от познатите ми си мислят, че предозират летално (да не се бърка с "летателно) на ежедневна база. А от всичко, което съм прочел до момента по темата, съм останал с убеждението, че засега няма единодушно мнение по въпроса какво е количеството, след която отрицателните свойства на кофеина започват да вземат превес над положителните. Едно е сигурно – в големи дози този алкалоид може да ви убие, но дори и тези дози засега са крайно неизвестни. Все пак, от времето на Хитлер насам е ставало все по-трудно да се провеждат изследвания, целящи установяването на подобни факти. Освен това не всеки реагира по един и същи начин на кофеина, а има и елемент на привикване, който не трябва да се подценява.

Но нека първо разгледаме как точно въпросният "убиец върши своята убийствена работа. Кофеинът е едно от няколкото напълно естествени вещества, известни още като ксантини. Едно от техните основни свойства е да действат възбудително на централната нервна система (ЦНС). Специално кофеинът се намира в над 60 известни на ботаниката растения (Извинявай, мило кафе!) и е най-разпространеното и употребявано психоактивно вещество в целия свят. В ограничени количества може да повлияе болкоуспокоително, събуждащо, концентриращо и въобще – да допринесе за общото благосъстояние.

И както с повечето стимуланти, колкото по-висока е дозата, толкова по-силен е ефектът до момента, в който рисковете не започнат да взимат превес над ползите. С приема на повече кофеин, човек може да стане треперлив, напрегнат, да вдигне кръвното, да го заболят гърдите, главата... и освен всичко останало, да развие зависимост и да страда от абстиненции, щом намали дозата или въобще я преустанови.

Свойството на кофеина да се свързва с аденозиновите рецептори обаче (както Невяна ви разказа тук), може да придобие много катастрофални измерения, ако количествата му са много големи. Става дума за изключително бърз сърдечен ритъм, прекомерно разширяване на кръвоносните съдове, водещо до спад в кръвното налягане, занижени нива на калий, изчерпване на гликогена в черния дроб и завишен брой на белите кръвни клетки. Само по себе си това може и да не звучи особено катастрофално, но всъщност води след себе си други проблеми като лактатна ацидоза и рабдомиолиза*.

След всичко казано дотук, нека се върнем там, откъдето започнахме и да завършим с малко конкретна информация. Засега няма източник, който със сигурност може да ви посочи колко кофеин може да отрови средностатистическия човек. При експерименти с плъхове установената средна смъртоносна доза (LD50 или количеството, което убива половината представители на тестваната група) е 192 милиграма на килограм телесно тегло. За хората се смята, че това количество варира между 150 и 200 милиграма на килограм телесно тегло. Тоест, ако тежите 70 килограма, бихте могли да се измъкнете с не повече от 120 кафета. Вероятно ще ви стигнат, но ако искате към тях да добавите енергийни напитки, чайове, какао и други източници на кофеин, най-добре е да прибегнете до услугите на този онлайн калкулатор, който смята тези неща по-добре от мен.

  

* състояние, познато на по-екстремно спортуващите, изразяващо се в разпад на напречнонабраздената мускулатура и освобождаването на мускулния белтък в кръвта. Разпознава се по потъмняването на урината и може да доведе до запушване на бъбречните каналчета 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април