Вкусни омега-3 за смешни пари

Супа от сьомга за здравословни ентусиасти
Вкусни омега-3 за смешни пари

Ако сте ме послушали и сте прочели Perfect Health Diet на съпрузите Жамине, би трябвало да знаете, че те не са привърженици на приема на рибено масло като източник на иначе полезните омега-3 мастни киселини. Този привидно скандален факт се дължи на това, че омега-3 са полиненаситени, тоест – изключително податливи на окисляване при контакт с топлина, въздух и светлина. Работата е там, че в почти всички случаи рибеното масло се съхранява на стайна температура за продължителен период от време, което крие риск от увеличаване на съотношението вреди/ползи в услуга на вредите.

Рибата, от своя страна, винаги се съхранява на студено (охладена, замразена) и това я прави изключително надежден източник на незаменими n-3. А нали знаете кой е най-популярният вид риба в контекста, в който разговаряме? Именно сьомгата. Само в 100 грама сьомга от развъдник се съдържат над 2,3 грама омега-3, което се равнява на приблизително 6-7 капсули средностатистическо рибено масло. С други думи, около половин килограм от нея е напълно достатъчен, за да обезпечи седмичните ви нужди от тези мастни киселини.

Единственият проблем е, че сьомгата струва пари, при това немалко. Ако искате да се сдобиете с един килограм филе от тази риба, трябва да сте готови да се разделите с трийсетина лева. Сума, която нито е по възможностите на всеки, нито си заслужава, особено ако ще я давате само, заради омегите. Радостният факт е, че преди да стане на филе, сьомгата е имала глава. И тази глава обикновено се продава около 10 пъти по-евтино от филето. Целта на настоящата статия е да ви информирам как да подходите с този иначе смущаващ край на водния обитател.

Някои го наричат супа, други предпочитат турската дума чорба. При всички положения обаче става дума за следните елементарни и пределно евтини съставки:

  • 2 глави от сьомга, възлизащи на килограм и нещо или към 500 гр чисто месо (седмичните ви нужди от омега-3, сещате се)

  • вода, колкото да покрие главите в тенджерата

  • чушки и/или лук и/или морков и/или картофи и/или ориз и/или друго по ваше усмотрение

  • копър

  • девесил

  • сол и черен пипер в стандартните количества, тоест – на вкус

Начин на обработка:

Слагате главите, тенджера и ги покривате със студена вода. Тенджерата, от друга страна, слагате на горещ котлон и чакате водата да заври. Оставяте да къкри на средносилен огън за 15 минути, след което вадите главите и на тяхно място слагате нарязани зеленчуците, които сте избрали да ползвате.

Междувременно изкопчвате колкото се може месо и го връщате в тенджерата при омекналия зарзават. Веднага след това можете да спрете котлона и да подправите. Ако желаете, застройте със заквасена сметана за бонус мазнини.

Останалото е здраве, щастие и фен-страницата ни във фейсбук :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април