Яжте вкусен сладолед без Е-та!

Направен в домашни условия, разбира се :)
Яжте вкусен сладолед без Е-та!

В много клиширани класации от сорта "най-вредните храни, които не трябва да се докосват и с клечка" е включен сладоледът. Доста често любимият десерт е заклеймяван в списъците на диетолозите и на здравословно живеещите. Може би основателни за тревога са транс мазнините, изкуствените оцветители, аромати, стабилизатори и т. н., които съдържа. А и за да бъде нещо клише, то се е доказало като непреходна истина.

За да избегнем дилеми като "да ядем ли сладолед, или не", най-лесният вариант е сами да си спретнем един, за който ще сме сигурни, че няма невротоксични вещества (например). Само фактът, че ние сме си го създали, ще го направи много по-вкусен от готовия, но и без това наистина е така.

Сега да запретнем ръкави, както се казва. В промишленото производство на сладолед са известни над 200 продукта, които се използват за направата му. На нас ще ни трябват 5. Ще са нужни 2 чаши прясно мляко, 2 с. л. нишесте, 2 жълтъка, 2 с. л. какао, 4 с. л. захар. И нека забавлението започне. Забъркват се 3 смеси, които после се съединяват. Не е толкова сложно, колкото звучи.

Смес 1: Захарта и 1 чаша мляко се варят няколко минутки, след което се добавя и нишестето. Чака се да заври и се отстранява от огъня, като се оставя да се охлади.

Смес 2: После се разбиват двата жълтъка на пяна заедно с още половин чаша мляко.

Смес 3: Това е последната половин чаша мляко и какаото, които се варят. И те трябва да се охладят след престоя на котлона.

Смес 4: Съединяват се смес 1, смес 2 и смес 3 и се разбъркват. Смес 4 се разпределя в подходящи за поднасяне на сладолед съдове и се оставя да замръзне. Изважда се от фризера 20-30 минути преди консумация и... имаме полезен и вкусен сладолед за хапване. Как ще го поднесете? С какво ще го украсите? Вие решавате.

Хареса ви нали? Аз лично мога напълно да заменя готовия сладолед за домашен такъв. Вие бихте ли го направили кажете на нашата фен-страница във фейсбук.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април